Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tunus, yarın cumhurbaşkanını seçecek

Tunus halkı yarın devrimden sonra ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Yaklaşık 5,3 milyon kayıtlı seçmenin oy kullanabileceği seçimde pusulalarda 27 aday yer alıyor. Bunlardan 5'i ise seçimden çekildiklerini...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2014 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tunus halkı yarın devrimden sonra ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Yaklaşık 5,3 milyon kayıtlı seçmenin oy kullanabileceği seçimde pusulalarda 27 aday yer alıyor. Bunlardan 5'i ise seçimden çekildiklerini açıkladı.

Tunus’ta ve yurt dışında toplam 11 bin seçim merkezinde oy kullanma işlemi gerçekleştirilecek. Tunus dışında 43 ülkede yaklaşık 390 bin seçmen oy kullanabilecek. İlk turda adaylardan herhangi birisi yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa, en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak. İkinci turun 31 Aralık'a kadar yapılması bekleniyor.

Tunus Sosyal ve İktisadi Araştırmalar Merkezi uzmanlarından araştırmacı yazar Dr. Sami İbrahim, seçimin Nida partisi adayı Beji Kaid Es-Sebsi ile şu anki geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Munsıf Merzugi arasında geçmesinin beklendiğini söyledi.

14 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Benali’nin çıkan olaylar sonrası Tunus’u terk etmesinin ardından kurucu meclis Merzugi'yi cumhurbaşkanlığına getirmişti. Yeni cumhurbaşkanının seçilmesiyle Tunus'ta demokrasiye geçiş süreci tamamlanmış olacak.

Diğer yandan Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu 26 Ekim 2014’te yapılan parlamento seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı. Buna göre 217 sandalyeli Tunus Millet Meclisi'nde partilere göre dağılım şu şekilde gerçekleşti:

Tunus'un Sesi: 86 sandalye
En-Nahda: 69 sandalye
Özgür Ulusal Birlik Partisi: 16
Halk Cephesi: 15
Tunus Afaak Partisi: 8
Diğer parti ve bağımsızlar: 23 sandalye
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.