Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tunus devrimden sonra ikinci kez sandığa gidiyor

2011 devriminden sonra ikinci parlamento seçimleri için sandığa giden Tunus, yarın tarihi günlerden birini yaşayacak. Partiler dün seçim yasağının başlamasıyla birlikte son mesajlarını vererek, seçim çalışmalarını noktaladı.217 üyeden...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2014 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tunus devrimden sonra ikinci kez sandığa gidiyor
2011 devriminden sonra ikinci parlamento seçimleri için sandığa giden Tunus, yarın tarihi günlerden birini yaşayacak. Partiler dün seçim yasağının başlamasıyla birlikte son mesajlarını vererek, seçim çalışmalarını noktaladı.

217 üyeden oluşan Tunus Parlamentosu’ndaki sandalye dağılımı bu seçimler sonucu belirlenecek. 5 milyon 263 bin seçmenin oy kullanacağı seçimde 1327 liste yarışacak. Nida Tunus Partisi veya En-Nahda Partisi’den birinin seçimden birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Yapılan anket çalışmalarında En-Nahda Partisi yüzde 30 ile 35, Nida Tunus Partisi’nin ise yüzde 25 ile 30 arasında oy alacağı tahmin ediliyor.

Yurtdışında yaşayan Tunus vatandaşları ise 24 Ekim’den itibaren oy kullanmaya başladı. Yurtdışındaki oy kullanma işlemi yarın mesai bitimine kadar devam edecek.Toplam 360 bin olan yurtdışı seçmeni mecliste 18 sandalye ile temsil edilecek. Yurtdışında bulunan Tunuslu seçmenleri yüzde 50’si Fransa’dan, geri kalanı ise İtalya, Almanya ve Belçika gibi ülkelerde bulunuyor.

Yarın 07.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan oy verme işleminin ardından, oylar sayılmaya başlanacak. Seçim kanunlarına göre 48 saat içerisinde resmi sonuçların açıklanması gerekiyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şakiik Sarsar’ın yaptığı açıklamaya göre, seçimler 600’ü uluslararası olmak üzere 22 bin gözetmen tarafından izlenecek. Tunus seçimleri başta Arap dünyası olmak üzere birçok ülke tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Partilerin seçim çalışmalarında daha çok işsizlikle mücadele, güvenliğin sağlanması, kalkınma ve ekonomik büyümenin artırılması gibi vaatler bulunuyor.

17 Aralık 2010 da Muhammed Buazizi isimli gencin, işsizliğe ve baskıya tepki amaçlı kendisini yakması neticesinde başlayan toplumsal olaylar büyüdü. 14 Ocak 2011’de dönemin Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Ben Ali'nin ülkeyi terk ederek Suudi Arabistan’a sığınması ile Tunus tarihinde yeni bir sayfa açıldı. 23 Ekim 2011’de parlamento seçimleri yapılarak kurucu meclis seçildi; ardından da En-Nahda Partisi liderliğinde yeni hükümet kuruldu. 2014 Ocak ayında anayasa çalışmalarının tamamlanıp, mecliste oylanması ile geçiş sürecinin ise sonuna gelinmiş oldu.





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.