Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trump bir ilke imza attı

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile telefon görüşmesi yaptı. ABD'nin 1979'da Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesinden bu yana başkan seçilen biri, ilk kez Tayvan lideri ile konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2016 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2016 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trump bir ilke imza attı
Focus Taiwan'ın haberine göre, Tsai, Trump'ı arayarak başkanlığa seçilmesini tebrik etti.

Görüşmede tarafların, "ABD ile Tayvan arasındaki yakın ekonomik, siyasi ve güvenlik ilişkilerinden" bahsettiği aktarılarak, Trump'ın da geçen mayıs ayında devraldığı başkanlık görevinden dolayı Tsai'ı tebrik ettiği duyuruldu.

Pekin yönetimi, söz konusu görüşmeye ilişkin Tayvan tarafını suçladı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yaklaşık 38 yıl sonra ilk kez, ABD Başkanlığına seçilen bir siyasetçinin Tayvan lideri ile konuşması hakkında, "Bu, sadece Tayvan tarafının hileli bir oyunu. Uluslararası toplumun 'Tek Çin Politikası'ndaki sabit kabulünü değiştiremez" açıklamasını yaptı. Telefon görüşmesinin, "ABD'nin uzun senelerdir kabul ettiği 'Tek Çin Politikası'nı da değiştireceğini düşünmüyorum" ifadesini kullanan Vang, "Çin-ABD siyasi temelinin zarar görmesini istemediklerini" belirtti.

Telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray Güvenlik Sözcüsü Ned Price, "ABD'nin 'İki Yaka' (Çin ve Tayvan) ilişkilerindeki politikası değişmeyecek. Barışçıl ve istikrarlı ilişkiler, ABD'nin temel menfaatlerinin gereğidir" diye konuştu.

Donald Trump, Twitter hesabındaki paylaşımında, "Tayvan lideri, bugün benim başkanlığı kazanmamı tebrik için aradı. Teşekkür ederim. ABD, Tayvan'a milyarlarca dolarlık askeri mühimmat satmasına rağmen Tayvan liderinin tebrik telefonunu kabul etmememin gerekmesi ne kadar ilginç" ifadelerini kullandı.

Pekin yönetimi Tayvan'ı kendi toprağı olarak görürken, bu adayı uluslararası toplumda yalnızca kendisinin temsil edebileceğini iddia ediyor. Çin, Tayvan'ın diğer ülkelerle ilişkisinin Pekin üzerinden yürütülmesi gerektiğini savunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.