Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiflis’te Türk Edebiyatı Söyleşisi

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan Yunus Emre Enstitüsünde “Türk Yazı Dilinin Tarihi Gelişimi” konulu söyleşi gerçekleştirildi.Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof....

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan Yunus Emre Enstitüsünde “Türk Yazı Dilinin Tarihi Gelişimi” konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Buran geleneksel hale gelen Edebiyat söyleşileri kapsamında Tiflis Türk Kültür Merkezi öğrencileriyle bir araya geldi. Programın açılışında konuşan Türk Kültür Merkezi Müdürü Zekeriya Gültekin Türkçeye rağbetin oldukça fazla olduğu Gürcistan’da Türk edebiyatıyla ilgili olarak yıl boyunca sürecek söyleşi programları kapsamında Kültür Merkezi öğrencileriyle Türkolojinin seçkin akademisyenlerini buluşturmaya devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Buran söyleşiye Türkçenin, Gürcüce gibi dünyanın en eski ve kendine özgün alfabe sistemine sahip bilim, edebiyat ve devlet dili olduğunu söyleyerek başladı.
11-13 yy arasında Türk Dünyası’nda bir dağılma sureci yaşandığını ifade eden Buran, Türk coğrafyasının batısına yönelen Oğuzların, Anadolu Türkçesinin yazı dilini oluşturduğunu belirtti. Buran, böylece Anadolu Türkçesinin Uygur Karahanlı döneminde var olan yazı dili geleneğinden kopup yepyeni bir yazı dili olarak gelişmeye başladığını belirtti. Bugünkü Türk yazı dili kapsamında Türkiye Türkçesinin de uluslararası düzeyde bilim, edebiyat, devlet ve “geçer bölge” dili olduğunu kaydeden Buran, bu nedenle Türkiye Türkçesinin dünya dilleri arasında gelecek vaat eden prestijli bir dil olduğunu bunun sonucunda insanların Türkiye Türkçesini öğrenmek istediğini söyledi.
Tiflis Büyükelçiliği yetkilileri, Türkologlar ve Kültür Merkezi Öğrencilerin katıldığı program Prof. Buran’ın soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.