Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiflis’te “Hat Sanatı” Söyleşisi

Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde “Türk Şiirinde Hat Sanatı ve Yansımaları” konulu söyleşi gerçekleştirildi.Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Bölüm Başkanı ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Halit Karatay geleneksel hale gelen edebiyat...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2016 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2016 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tiflis’te “Hat Sanatı” Söyleşisi
Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde “Türk Şiirinde Hat Sanatı ve Yansımaları” konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Bölüm Başkanı ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Halit Karatay geleneksel hale gelen edebiyat söyleşileri kapsamında Gürcistan’daki Türkoloji öğrencileriyle bir araya geldi.
Programın açılışında yaptığı konuşmada yazma kitap sanatlarının temeli olan hat sanatının çok önemli olduğunu vurgulayan Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi Müdürü Zekeriya Gültekin bu nedenle söyleşi programlarının Nisan ayı bölümünde Türklerin büyük katkılar sağladığı bu sanatı yakından tanımak ve tanıtmak istediklerini ifade etti. Doç. Dr. Halit Karatay ise söyleşiye hat sanatının İslam edebiyatında önemli bir yeri olduğunu belirterek başladı. Türk edebiyatında ise hat sanatının 13 -19. yy arasında etkin olarak kullanıldığını kaydeden Karatay, İslam kültüründe ahlaki ve evrensel öğretilerin aktarılmasında da hat sanatından yoğun biçimde faydalanıldığını ifade etti. Karatay ayrıca Osmanlı’da II. Murat döneminde Manisa’da edebiyat ve güzel sanat meclislerinin oluşmasıyla ilk meşhur hattatların burada çıkmaya başladığını, İstanbul’un fethiyle birlikte sanat erbaplarının bu kez imparatorluğun kültür ve sanat merkezi olan İstanbul’da toplandığını aktardı.
Hat sanatının özellikleri ve inceliklerinden de bahseden Karatay, matbaanın icadının ardından divit yerine kalemlerin kullanılmaya başlandığını belirterek, hat sanatının günümüzde artık meslek olmaktan çıkıp hobi olarak varlığını sürdürdüğünü ifade etti. Türkoloji bölümü öğretim üyeleriyle öğrencilerin katıldığı program Doç. Dr. Halit Karatay’ın soruları yanıtlamasının ardından sona erdi. Tiflis Devlet Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsüyle protokolü bulunan Kutaisi ve Batum şehirlerindeki Devlet Üniversitelerinde de tekrarlanan söyleşilerde Doç. Dr. Halit Karatay üniversitelerin Türkoloji Kütüphanelerine “Hattat Divan Şairleri” adlı kitabını hediye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.