Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiananmen olayında Uygur şüphesi

Çin'in başkenti Pekin'in kalbi konumundaki Tiananmen Meydanı'nda kalabalığa daldıktan sonra infilak eden ve 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı olayla ilgili olarak iki Uygur’dan şüphelendiği ileri sürüldü.Resmi Global Times...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çin'in başkenti Pekin'in kalbi konumundaki Tiananmen Meydanı'nda kalabalığa daldıktan sonra infilak eden ve 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı olayla ilgili olarak iki Uygur’dan şüphelendiği ileri sürüldü.

Resmi Global Times gazetesine göre, Pekin polisinin, dün meydana gelen olay sonrası geç saatlerde yaptığı bildiride, olayın akasında iki Uygur’dan şüphelenildiğini belirtti. Ancak bu kişilerin olay sırasında araç içinde ölenlerden olup olmadığı açıklanmadı. Polisin olayla ilgili yayımladığı bildiride, Pekin’deki otellere 1 Ekim’den beri söz konusu şüphelilerin kaldıkları yerler ile Çincedeki Uygur bölgesi karakteri ile başlayan bir açık renkli SUV aracı plakasıyla ilgili bilgiler istediği iddia edildi.

Olayla ilgili bağlantıları olduklarından şüphelenilen iki Uygur erkeğin Pishan ve Shanshan ilçelerinden oldukları belirtiliyor. Şüphelilerden birinin 26 Temmuz’da onlarca kişinin öldüğü saldırının yaşandığı şehirden Yusuf Ömer Niyazi (Yusupu Wumaierniyazi) adlı Uygur olduğu da iddia edildi.

Çin’deki sosyal medyada çıkan haberlere göre, aracın plakasının Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ne ait olduğu kaydedildi. Ayrıca olayın bir intihar saldırısı olduğu görüşü de hakim. Ancak resmi olarak olayın bir terör saldırısı yada kaza mı olduğu konusunda bir açıklama yapılmadı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, bugün konuyla ilgili soruları yanıtlarken, yaralıların olayın yakınındaki hastanede tedavi gördüğünü, ilgili birimlerin olayla ilgili soruşturma başlattıklarını ve güvenlik birimlerinin Pekin’in güvenliği ve istikrarını korumak için önlemler aldığını söyledi.

Hükümet ayrıca olayla ilgili bilgileri sansürlerken, Çin’in ünlü sosyal paylaşım ağı Weibo’da da olayla ilgili fotoğraf ve güncellemeler kaldırıldı.

Dün yerel saatle 12.05’te Tiananmen Meydanı'nda yer alan ve Mao'nun resminin bulunduğu Yasak Şehir'in giriş kapısında kalabalığa 400 metre ilerledikten sonra bariyerleri kırarak dalan bir jeep aracı, alandaki sütunlara çarpmış ateş almıştı. Araç daha sonra infilak etmişti. Ölenlerden 3'ünün kalabalığa dalan aracın içindeki sürücü ve iki yolcu olduğu, ölen diğer iki kişinin ise biri Çinli, diğeri de Filipinli kadın turistler olduğu ifade edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.