Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’dan Türk yatırımcılara davet

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rus Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) düzenlediği “Zirve Sohbeti’inde” Türk girişimcileri Tataristan’a yatırım yapmaya davet etti. Tataristan’da Türkiye’den...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’dan Türk yatırımcılara davet
Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rus Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) düzenlediği “Zirve Sohbeti’inde” Türk girişimcileri Tataristan’a yatırım yapmaya davet etti. Tataristan’da Türkiye’den 278 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Minnihanov, Türkiye ve Rusya arasında çok yönlü ilişkilerin gelişimine önem verdiklerini söyledi.

Swiss Otel’de gerçekleşen oturumda Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım ve RTİB Başkanı Naki Karaaslan açılış konuşması yaptı. Karaaslan iki ülke arasında 33 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılabilmesi için Türkiye ve Rusya masalarının çok daha aktif çalışması gerektiğini vurguladı. Bürokratik engellerin azaltılmasını isteyen Karaaslan, sık değişen yasaların yatırımcının önündeki engeller arasında olduğunu belirtti. RTİB Başkanı Rusya’ya yönelik yaptırımlara Türkiye’nin katılmadığını, bu durumun yeni fırsatların oluşmasına katkı sağladığını hatırlattı.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Yardım da yaptığı konuşmada Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir güç olması için vizyon belirlendiğini, bu hedefe doğru ilerlerken, sadece Avrupa değil, kuzey, güney ve Rusya ile de ilişkilerin geliştirilmesinin planlandığını kaydetti. Rusya ile ilişkilerin bin yıllık geçmişi olduğuna değinen Yardım, “Türkiye ve Rusya birbirinin ne dediğini, ne düşündüğünü anlayan iki ülke. Bu da çok geniş bir alan açıyor. Siyasi ilişkiler kötü olduğunda ticari ilişkiler de gelişmez.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE-TATARİSTAN TİCARİ İLİŞKİLERİNDE BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Türkiye ve Tataristan arasında toplam ticaret hacminin 650 milyon dolara ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Minnihanov, enerji, petrokimya, inşaat, ağaç işleme, cam üretim ve hizmet sektörlerinde büyük potansiyel olduğunu ifade etti.

Alabuga özel ekonomi bölgesinde son aylarda iki Türk fabrikası Kastamonu Entegre ve Coşkuöz’ün açılışını yaptıklarını kaydeden Minihanov, Hayat Kimya ve Şişecam’ın ikinci fabrikalarının da önümüzdeki aylarda açılacağını belirtti. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazan’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Minnihanov, kendisinin de bu yıl içinde 4 kez Türkiye’ye gittiğini, 1 Aralık’ta yapılacak ÜDİK zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le birlikte Rus heyeti içinde yer alacağını söyledi.

Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov, Bilgi ve İletişim Bakanı Roman Şayhuddinoviç, Tataristan Yatırım Ajansı Başkanı Talya Minnulina iş adamlarına bilgi verirken, Kastamonu Entegre Rusya Genel Müdürü Onur Güven de Tataristan’daki yatırımlarını anlattı.

TATARİSTAN’DA TÜRK YATIRIMLARI ARTIYOR

Rusya’nın en çok gelişmekte olan bölgelerinden biri olan Tataristan’ın 3,8 milyon nüfusu ve 67 bin 800 kilometrekare toprakları bulunuyor. Tataristan’ın gayri safi milli hasılası 65 milyar dolara ulaşmış durumda. 1 milyar ton petrol rezervinin bulunduğu ülkede 30 milyon ton yıllık petrol üretimi yapılıyor. Kamyon devi KAMAZ sadece geçen yıl 42 bin 900 araç üretirken, uçak, gemicilik, otomobil ve diğer sanayi alanlarında dev kuruluşlar bölgede faaliyet gösteriyor. Tataristan ürettiği sanayi mamullerinin yarısını ihraç ediyor. Ford Seller’in bölgedeki fabrikasında geçen yıl 34 bin 550 araç üretildi, önümüzdeki yıllarda hedefi ise 200 bin araç kapasitesine çıkmak.
Bölgede Türkiye’den Kastamonu Entegre, Hayat Kimya, Şişecam, Ford Otosan, Çukurova ve Coşkunöz’ün fabrikaları bulunuyor. Otomobil, petrokimya, turizm, makine sanayi gibi alanlarda işbirliği imkanları var. Geçen yıl bölgeye 1 milyar dolar yabancı yatırım geldi, bunun yüzde 25’i Türkiye’den. Alabuga özel ekonomi bölgesindeki yatırımlar ise 3 milyar dolara ulaştı.

TEKNOLOJİ KENTİ INNOPOLİS KURULUYOR

IT alanında yoğun çalışmaları olan Tataristan’ın özel bir projesi de Innopolis. Tataristan parlamentosu “eğitim gör, yaşa ve dinlen” sloganları ile yola çıkan yeni kentle ilgili yasayı kabul etti. IT şirketleri için teknoloji kenti olacak bölgede vergilerin büyük bir çoğunluğu sıfırlandırılmış durumda. Teknoloji kenti Innopolis’te 2015 sonunda yaşam başlayacak. Innopolis ve Alabuga’nın dışında 23 sanayi parkı daha var. Yeni 26 sanayi parkı daha inşa ediliyor. İleri teknolojinin tüm alanlara girdiği Smart City Kazan projesi ise geleceğin akıllı kentlerinin ilk uygulaması olacak.

Program sonunda RTİB ve Tataristan Kalkınma Ajansı arasında işbirliği anlaşması imzalandı ve RTİB Başkanı Karaaslan, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’a Atatürk portresi hediye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.