Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi zirve Rusya'da yankı uyandırdı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul'daki görüşmesi Rus basınında geniş yer buldu. Bir Duma milletvekili ise görüşmenin beklentilerin üzerine çıktığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2016 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi zirve Rusya'da yankı uyandırdı!
Rus haber kanalları, Putin’in 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinden sonra Türkiye’ye düzenlediği ilk ziyareti sabah saatlerinden itibaren İstanbul’dan canlı yayınlarla aktardı. İnternet sitelerinde İstanbul mahreçli haberler bir numaralı gündem maddesi olurken, gazeteler bugünkü manşetlerini ve ilk sayfalarını Erdoğan-Putin görüşmesi üzerine kurdu.

Bunun yanında Erdoğan-Putin görüşmesini takip etmek üzere Rusya’dan 60 kadar gazetecinin vize aldığı öğrenildi.

'DOSTLUK AKIMI YENİDEN KURULDU'

Rus Kommersant gazetesi, birinci sayfadan verdiği detaylı haberinde, Türk Akımı doğalgaz boru hattının hükümetler arası anlaşmasının imzalandığını ön plana çıkarttı. Gazete, görüşmeyi İstanbul’da takip eden köşe yazarının gözlemlerini içeren makaleyi tam sayfa yayınlarken, başka bir haberinde Türk Akımı'na ilişkin detayları sayfasına taşıdı.

İzvestiya gazetesi, haberinde “Dostluk akımı yeniden kuruldu” başlığı kullanıldı. Haberde, Putin’in uçak krizi sonrası ilk defa Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtilerek, Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin detaylara yer verildi. Komsomolskaya Pravda, ziyareti “Rusya ve Türkiye Türk Akımı’na imza attı” başlığıyla gördü. Haberde, “Putin ve Erdoğan, Türk Akımı, doğalgaz indirimi ve tarım ürünleri konularında anlaştı.” ifadeleri kullanıldı.

Ekonomi ve iş dünyasından haberlerin yer aldığı Vedomosti gazetesi, “Tük narenciyesi Rus pazarına geri dönüyor” başlığını kullandı.

'TÜRK MEYVESİ GERİ DÖNÜYOR'

İnternet siteleri ve haber portallarında ise görüşmeye ilişkin çok sayıda haber yer aldı. Kommersant-online “Türk meyvesi geri dönüyor”, Gazeta.ru sitesi “Rusya, Türkiye’den meyve ithalatına izin verdi” ve “Türk Akımı’nda imzalar atıldı”, Lenta.ru sitesi “Rusya, Türk tarım ürünlerine pazarını yeniden açıyor” gibi başlıklar kullandı.

Rus haber kanalları, Putin’in ziyaretini gün boyu İstanbul’dan gerçekleştirdikleri yayınlarla izleyicisine ulaştırdı. Erdoğan-Putin ortak basın açıklaması da canlı yayınla ekrana taşındı. Rusya-24 kanalı, haberlerinde Türk Akımı, Suriye ve enerji alanındaki gelişmeleri ön plana çıkarttı. Kanal gün boyunca haber bültenlerinde İstanbul’dan canlı yayın gerçekleştirdi.

Life News kanalının haber başlıkları arasında “Putin ve Erdoğan Türk-Rus ilişkilerinde normalleşmeye devam etme kararı aldı”, “Erdoğan: Türkiye ve Rusya Fırat Kalkanı’nda işbirliği yapabilir”, “Putin, Erdoğan görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü” gibi ifadeler yer aldı.

DUMA MİLLETVEKİLİ: GÖRÜŞMELER BEKLENTİLERİN ÜZERİNE ÇIKTI

Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, Rusya ve Türkiye’nin uluslararası terörizmle mücadelede güçlerini birleştirebileceğini ve bu alanda işbirliği için birçok imkan olduğunu bildirdi.

Krasov yaptığı açıklamada, "Uluslararası terörizm, Türkiye sınırlarında bulunan bir düşman, hatta kanser hücresi. Biz nasıl bu hücrenin kendi sınırlarımıza yaklaşmasını istemiyorsak, Türkiye de kendi topraklarına girmesini istemiyor. Bu yüzden bununla mücadelede güçlerimizi birleştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN GÖNDERDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ BİR SİNYAL

Öte yandan Duma Milletvekili Vyaçeslav Nikonov, İstanbul’da gerçekleşen görüşmelerin beklentilerin üzerine çıktığını belirtti. Nikonov, "Askeri teknik işbirliği noktasının kurulması Türkiye’nin ABD’ye kendi askeri teknik bağlantılarını Rusya ile birleştirmeye hazır olduğuna ilişkin gönderdiği bir sinyaldir. Bu çok önemli. Son 60 yılda Türkiye hem ABD hem de NATO’nun çok önemli askeri siyasi müttefiğidir.

Aynı zamanda Türk Akımı da imzalandı. Süreler, hacimler, fiyatlar belirlendi. Tüm bunlar anlaşmanın hazırlık süreci düzeyinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Suriye konusunun görüşülmesi de büyük önem taşıyor. Moskova ve Ankara’nın stratejik olarak anlaşması önemli, çünkü Suriye’deki terörizmi yok etmek gerek, bu çok büyük bir adım." dedi.

KOSAÇEV: GÜVEN İÇİN TEMEL OLUŞTURDU

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik alanda vardıkları anlaşmaların iki ülkenin fikir ayrılıkları yaşadıkları Suriye ve diğer zor konularda güven kurulması için temel oluşturduklarını bildirdi.

Kosaçev İtar Tass haber ajansına yaptığı açıklamada, "Enerji, ticari ve ekonomik alanlardaki anlaşmalar sadece ticari anlamda değil birçok konuda büyük önem taşıyor" dedi.

Kosaçev açıklamalarına devam etti, "Bu anlaşmalar iki ülkenin fikir ayrılıkları yaşadıkları fakat yakınlaşmanın da mümkün ve mantıklı olduğu Suriye ve diğer zor konularda güven ve karşılıklı anlayışın sağlanması için temel oluşturuyor. Putin ve Erdoğan’ın İstanbul’daki görüşmeleri uzun bir yolculuğun sadece başıdır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.