Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

STK’lardan başkası adına oy kullanan imama tepki

Yurt dışındaki oy kullanma işlemlerinde son dört güne girilirken, bundan iki hafta önce başkası adına oy kullanırken yakalanan din görevlisi Hasan Tüfek’in hala görev başında olması tepki çekiyor. Sivil toplum temsilcileri “gereği yapılmazsa...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2015 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2015 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yurt dışındaki oy kullanma işlemlerinde son dört güne girilirken, bundan iki hafta önce başkası adına oy kullanırken yakalanan din görevlisi Hasan Tüfek’in hala görev başında olması tepki çekiyor. Sivil toplum temsilcileri “gereği yapılmazsa yurt dışındaki seçimlere gölge düşer” uyarısı yaptı. STK'lar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir an önce olaya etmesini istiyor.

16 Mayıs’ta sandık başkanı olduğu Frankfurt Başkonsolosluğu’nda başkası adına oy kullanırken yakalanan DİTİB Dietzenbach Din Görevlisi Hasan Tüfek’in “Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu” tarafından suçu sabit görülmesine rağmen, hala görevine devam etmesi tepki çekiyor. Sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri yurt dışındaki 200 sandığın çoğunda imamların görevli olduğuna dikkat çekerek, Tüfek hakkında gerekli işlemin yapılmaması halinde yurt dışındaki seçimlere gölge düşeceği uyarısında bulunuyor.

Ancak buna rağmen merkezi Köln’de bulunan DİTİB ve Din İşleri Müşavirliği, “Seçim suçu işlemiş bir din görevlisinin cemaate namaz kıldırması dini ve ahlaki açıdan uygun mu? Şaibeli din görevlisinin görevden alınmaması seçime gölge düşürmez mi?” yönündeki sorularını cevapsız bıraktı. Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Türkler Daire Başkanı Kazım Türkmen ise “Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu” kararının kendileri için bağlayıcı olmadığını belirterek, din görevlisinin seçim sahtekârlığı yapıp yapmadığına, görevlendirdikleri müfettişin raporuna göre karar vereceklerini söyledi.

Türkmen, “Müfettişimiz ilgili herkesi dinleyecek ve bir rapor düzenleyecek. Rapor neyi gerektiriyorsa yerine getireceğiz. 7 Haziran seçimlerinden önce çözüleceğini ümit ediyoruz.” dedi. İmamların memur olmaları hasebiyle tıpkı öğretmenler gibi dünyanın her yerinde seçim görevlisi olabildiğini ifade eden Türkmen, “Rapor o yönde olursa biz görevlimizi çekeriz. Seçime gölge düşüp düşmeyeceği YSK’nın bileceği bir şey.” diye konuştu.

“İMAMLAR SEÇMENİ AKP’YE YÖNLENDİRİYOR ALGISI VAR”

Din Görevlisi Hasan Tüfek’le ilgili tutanağı tutan CHP’li seçim komisyonu üyesi Ali Ercan ise konunun takipçisi olduklarını kaydetti. Müfettişin kendilerini dinlediğini belirten Ercan, Tüfek’in camide görevini sürdürmesini etik açıdan doğru bulmadığını, cami cemaatinin de rahatsızlık yaşadığını aktardı. “Hasan Tüfek’in görevden alınmaması durumunda devletin seçime verdiği öneme, dürüstlüğe, hakkaniyete gölge düşer. İnsanların seçim sürecine ait şüpheleri artar.” diyen Ali Ercan devamında şunları söyledi: “Çoğu din görevlisi dürüst. Ama vatandaşta, imamların seçmeni AKP’ye yönlendirdiği algısı var.”

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz ise bir din görevlisinin sahtekarlık yapmasını hiç kimsenin kabul etmeyeceğini belirterek, “Maalesef günümüzde Müslümanlar, yapılan haksızlıklara tepki göstermek ve neşter vurmak yerine sahiplenme ve koruma adına güya vefa sergiliyor! Sahtekarlığın, hırsızlığın, yolsuzluğun vefası olur mu? Bunlara sahip çıkılırsa sorunlar bitmez tabii. Toplum komple dejenere olur. İmamın o gün görevinden alınması lazımdı ki mesaj verilsin. Yoksa inandırıcılığınız kalmaz.” diye konuştu.

CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan ise, “Din görevlisi oy hırsızlığına teşebbüs etti. DİTİB ve devlet yapılana sahip çıkarsa bunu bilinçli yapılmış olarak görürüm. Demek kurgulanmış bir şey. Yarın uçakta da oylar değiştirilebilir!” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.