Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SPD, Göç Yasası için Birlik partilerini ikna etmeye çalışıyor

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Birlik (CDU/CSU) partilerini ‘Göç Yasası’ konusunda ikna etmeye çalışıyor. SPD Genel Başkan Yardıcımcısı Thorsten Schaefer-Gümbel, iktidar ortaklarının yasaya ‘evet’ demeleri durumunda güvenli ülke listesinin...

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2015 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2015 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sosyal Demokrat Parti (SPD), Birlik (CDU/CSU) partilerini ‘Göç Yasası’ konusunda ikna etmeye çalışıyor. SPD Genel Başkan Yardıcımcısı Thorsten Schaefer-Gümbel, iktidar ortaklarının yasaya ‘evet’ demeleri durumunda güvenli ülke listesinin genişletilmesine onay vermeye hazır olduklarını belirtti. Başbakan Angela Merkel partisi CDU’da ise göç yasası üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Büyük Koalisyon ortakları Birlik (CDU/CSU) partilerine ‘Göç Yasasına’ onay vermeleri için pazarlık teklifinde bulundu. SPD Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schaefer-Gümbel, söz konusu yasaya iktidar ortakları yeşil ışık yakmaları durumunda güvenli ülkeler listesinin genişletilmesi için hazır olduklarını söyledi. CDU içinde bu konuda gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Schaefer-Gümbel, Göç Yasası ve güvenli ülkeler listesi arasında ‘bariz bir bağlantı’ söz konusu olduğunu vurguladı.

Bilindiği gibi SPD, Almanya’ya göç çekebilmek için yeni bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirmiş, yasaya alt yapı oluşturabilecek bir taslak tanıtmıştı. SPD, Almanya’nın nüfusunun yaşlandığını ve birkaç yıl sonra 6,7 milyon çalışanın emekliye ayrılacağını hatırlatmış, toplumun refahı için göçün gerekli olduğunu belirtmişti. SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, üçüncü ülkelerden gelecek kalifiye göçe yönelmek ve Almanya’yı göç için cazip ülke haline getirmek için Kanada’nın uyguladığı ‘puan sistemini’ dile getirmişti.

“Rahat ve aranan şartlara göre puanlama sistemi geliştirmeliyiz” diyen Oppermann, ihtiyaçlara göre yıllık kotalar belirlenmesini, Almanya’ya gelecek kalifiye göçmenlere ilk adımda üç yıllık oturum verilmesini ve üç yılın sonunda geçimini sağlayacak şartları taşıyorsa süresiz oturum hakkının tanınmasını önermişti. Puanlama sisteminin pilot proje olarak uygulanmasını isteyen Oppermann, belli bir süre sonra bilirkişilerin hazırlayacağı rapora göre oturum sürenin uzatılıp uzatılmayacağının tartışılmasını istemişti.

Birlik partileri ise SPD’nin bu teklifine temkinli yaklaşmış, ilgi göstermemişti. Ancak Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’da bu konuda bir hareketlenme yaşanıyor. Daha öncelerden mevcut yasaların göçü yönetmeye yeterli olduğunu savunan CDU’da bir çalışma grubu göç yasası tasarısı üzerinde çalışıyor.

CDU Genel Sekreteri Peter Tauber’den sonra Merkel’in de bu yasaya olumlu bakmasının arkasında ise 2017’deki genel seçimlere yatırım söz konusu olabileceği göz ardı edilmiyor. Yasanın bu yasama döneminde kabul edilmesi durumunda, SPD bir seçim kampanya gündemini CDU’ya kaptırmış olacak. Büyük Koalisyon’un küçük ortağı CSU ise yasaya hala olumsuz bakıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.