Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şii örgütten kritik açıklama

Irak'ta İran destekli Şii milisler, Musul'un batısındaki DEAŞ mevzilerine düzenleyeceği operasyonla ilgili açıklamada bulundu. Şii milislerin hedefinde yaklaşık 100 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer var.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2016 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2016 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şii örgütten kritik açıklama
Reuters'ın haberine göre, Şii Milis gücü Haşdi Şabi'nin sözcüsü Ahmed el Esadi, Telafer yönünde ilerlemek için yaptıkları hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

El Esadi, Irak devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, operasyonun "günler ya da saatler içinde başlayacağını" belirtti.

Haşdi Şabi, Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali el Sistani’nin 13 Haziran 2014’teki çağrısının ardından Irak hükümeti tarafından iki gün sonra kurulmuştu. Çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan Telafer ilçesi 16 Haziran 2014’te DEAŞ’ın eline geçmişti. İlçe Musul’un 63 kilometre batısında yer alıyor. Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak ordusunun Musul’u geri almak için 17 Ekim’de başlattığı operasyona destek olacağını açıklamıştı.

TÜRKİYE KARŞI ÇIKIYOR

Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen İran destekli Haşdi Şabi milislerinin Musul operasyonuna katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu. Zira bu silahlı güçlerin cephede yer alması, DEAŞ'ın elinden alınması hedeflenen bölgelerin Sünni sivil halk büyük tepki gösteriyor.

Bağdat hükümetinin resmen tanıdığı Şii milis gruplarının oluşturduğu PMF güçlerini Birleşmiş Milletler ve diğer bazı kurumlar, DEAŞ'tan geri alınan bölgelerde cinayet ve insan kaçırma gibi suçlara karıştıkları nedeniyle kınamıştı.

Uluslararası Af Örgütü de yayımladığı bir raporda Şii milislerin DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

İngiliz Telegraph gazetesi, Haşdi Şabi'nin, daha önce Tikrit ve Felluce'nin DEAŞ'ın elinden alınmasının ardından bu kentlerde DEAŞ sempatizanı olmakla suçladıkları Sünni sivillere işkence edip öldürmekle suçlandığını hatırlatmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.