Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcak gelişme: Çekilmek yerine ilerliyorlar!

Türk askeri kaynakları, ABD yönetiminin “YPG, Menbiç’ten çekilecek” açıklamalarının doğru olmadığını belirtiriyor. YPG, Menbiç’ten çekilmediği gibi, kentin batısındaki sekiz köyü DEAŞ’ın kontrolünden alarak, stratejik El Bab’a hem doğu hem de batı yönünden ilerliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 07:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 07:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sıcak gelişme: Çekilmek yerine ilerliyorlar!
ABD yönetimi, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin, Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç kentini boşaltacağı sözünü yinelemeye devam etmesine karşın örgüt, Menbiç ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) destek verdiği Özgür Suriye Ordusu’nun ilerlediği El Bab hattında 8 köyü ele geçirdi.

Menbiç’ten harekete geçen YPG güçleri, El Bab istikametindeki Şeyh Nasır, Sab Veren, Kanlı Kuyu, Boğaz, Kendirili, El İşliye, Kankavi ve Berşaya köylerini DEAŞ’tan aldı. Böylece Fırat Nehri’nin batısındaki Afrin ve Menbiç’i birleştirmeyi hedefleyen örgüt, iki bölge arasında köprü vazifesi gören El Bab merkezinin 9.8 kilometre yakınına ulaşmış oldu. ÖSO güçleri ise El Bab’ın merkezine 2 km yakınlıkta hatlarını koruyor. ÖSO, önceki gün El Bab’ın kuzeybatısındaki Kabbasin köyünü almış ancak DEAŞ burayı ilerleyen saatlerde yeniden ele geçirmişti. ÖSO köyü tekrar almak için hazırlık yaparken YPG güçleri de buraya 1.3 km uzaklıkta bulunuyor.

ESAD’IN HEDEFİ DE EL BAB

Rus Sputnik sitesine konuşan SDG komutanlarından Hesen Efrini, operasyonun amacının El Bab kentini almak olmadığını, Kobani ile Afrin arasındaki yolun açılması olduğunu belirtti. Son 2 gündür El Bab çevresinde birçok köyü alarak Afrin’den Kobani yönüne 12 km kalacak şekilde yaklaştıklarını söyleyen Efrini, “Çatışmalar devam ediyor. İlerleyişimiz sürüyor” dedi. Öte yandan ÖSO ve YPG’nin dışında Suriye ordusunun da El Bab’a operasyon için hazırlık yaptığı iddia edildi. Fars haber ajansına demeç veren Suriyeli bir askeri yetkili, Suriye uçaklarının El-Bab’a bildiriler atarak halktan çok yakında operasyon yapılacak olan kenti terk etmesini istediğini söylerken “Bu operasyon, Suriye ordusu ve müttefiklerinin şu an Halep’in doğusunda sürdürdüğü operasyonları etkilemeyecek” dedi.

PYD UNSURLARI HÂLÂ MENBİÇ'TE

TÜRK topçusu, dün öğleden sonra Menbiç’in batısına ilerlemek isteyen PYD hedeflerini yoğun ateş altına aldı. ABD’den gelen “PYD unsurları Menbiç’ten ayrılmaya başladı” haberlerinin doğru olmadığını belirten Türk askeri kaynakları, “Bizim istihbarat kaynaklarımız PYD unsurlarının Menbiç’te olduğunu ve Menbiç’in bazı bölgelerine kalıcı olarak yerleştirildiği bilgisini veriyorlar. Çekilme için bir komisyon kurulması öngörülmüştü. Şimdiye kadar ABD tarafından bir ses yok. Bu nedenle Menbiç’in batısındaki PYD hedeflerini de şu an (dün öğleden sonra) toplarla vuruyoruz” dediler. / Uğur ERGAN / ANKARA

McGURK TWITTER'DAN YİNELEDİ AYRILACAKLAR


ABD’nin DEAŞ Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, "Kilometretaşı: Tüm YPG birimleri, yerel birimlerin DEAŞ'tan sonra güvenliği sağlamasına yönelik eğitimlerini tamamlamasının ardından Menbiç’ten ayrılarak Fırat’ın doğusuna dönecek" dedi.

Yerel güçlerin yurtlarını savunmak için eğitilmelerinin ve desteklenmelerinin DEAŞ'ın bir daha geri dönememesini sağlamanın en iyi yolu olduğunu belirten McGurk, koalisyon olarak bu çabayı hayata geçirmelerinden gurur duyduklarını dile getirdi. McGurk, YPG’nin de içerisinde olduğu, Fırat’ın doğusundaki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) DEAŞ'ı, Rakka’dan atmak için ilerleyişini sürdürürken, Iraklı güçlerin de Musul’un daha da içlerine ilerlemekte olduğunu belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.