Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sarkozy usulsüzlük soruşturmasında 'şüpheli tanık' olarak yer alacak

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012 yılında seçim kampanyası giderleriyle ilgili devam eden soruşturmada Paris Mahkemesi'ne gelerek mali savcıya ifade verdi. İfade sonrası açıklama yapan soruşturmayı yürüten savcılar Renaud van...

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2015 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2015 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012 yılında seçim kampanyası giderleriyle ilgili devam eden soruşturmada Paris Mahkemesi'ne gelerek mali savcıya ifade verdi. İfade sonrası açıklama yapan soruşturmayı yürüten savcılar Renaud van Ruymbeke ve Serge Tournaire, eski Cumhurbaşkanı'nın soruşturmada 'şüpheli tanık' olarak yer almasına karar verdi. Fransız hukukunda 1987 yılından bu yana yer alan 'şüpheli tanık' uygulaması, basit tanıklık ile sanık arasındaki hukuki statüyü belirlemek için kullanılıyor. Bu statüde yer alan bir kişi hakkında savcılık devam eden yargı süreci dahilinde her an soruşturma açabiliyor.

Fransız medyasında yer alan habere göre, Sarkozy 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası hesapları yüzünden verilen para cezasının kendi kampanya bütçesi yerine, partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) bütçesinden ödemekle suçlanıyor. Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sarkozy’nin kampanya masrafı limiti için belirlenen yasal sınırı geçtiğini tespit etmişti. Mahkeme, 363 bin 615 Euro'luk para cezasını Sarkozy'nin ödemesine hükmetmişti. Ancak, Paris Savcılığı bu cezanın UMP tarafından ödendiğini iddia ediyor. Devlet yardımı alan UMP’nin cumhurbaşkanı adayının kampanya bütçesini karşılaması da yasalara aykırı. Şubat ayında da soruşturma kapsamında dönemin UMP Genel Sekreteri Jean François Cope ifade vermişti.

2012 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde koltuğunu François Hollande'a kaptıran Sarkozy'nin ismi 7 ayrı davada geçmişti. Sarkozy, geçtiğimiz Temmuz ayında da aktif yolsuzluk, nüfuzunu kötüye kullanma suçlarından gözaltına alınmıştı.

Kasım ayında aktif siyasete dönerek yeniden UMP'nin genel başkanlığına seçilen Sarkozy, geçen hafta düzenlenen yerel seçimlerden büyük bir zaferle çıkmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.