Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saldığa büyük ilgi

Anayasa referandumu için Avrupa ülkelerinde dün açılan sandıklara ilgi oldukça yüksek oldu.Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları iş günü olmasına rağmen referandumun ilk gününde oylarını kullanabilmek için sandıklara akın etti. Almanya’da...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2017 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2017 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Saldığa büyük ilgi

Anayasa referandumu için Avrupa ülkelerinde dün açılan sandıklara ilgi oldukça yüksek oldu.

Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları iş günü olmasına rağmen referandumun ilk gününde oylarını kullanabilmek için sandıklara akın etti. Almanya’da 13, Fransa’da 6, Avusturya 3, İsviçre 3, Belçika 2 ve Danimarka’da 1 olmak üzere 28 seçim bölgesinde toplam 37 bin 737 oy kullanıldı.

26. dönem milletvekilliği seçimlerinin yapıldığı 17 Kasım’da ilk gününde 10 bin 383 oy kullanılmıştı. Bir önceki seçime göre ilk günde yüzde 36.6’lık bir artış oldu. Öte yandan, gümrüklerde kullanılan 5 bin 159 oylarla birlikte anayasa referandumunun ilk gününde 44 bin 896 oy kullanıldı.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu ilk gün sandıklara yansıyan oyların değerlendirmesini İHA’ya yaptı. Yeneroğlu, Avrupa’da Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhinde yapılan olumsuz yayınların ve Avrupa sokaklara yansıyan Türk düşmanlığına karşı tepkili olan Türk toplumunun tepkisini sandığa giderek cevap verdiğini söyledi. Sandığa ilgide bir önceki seçime göre ciddi manada artış olacağını belirten Mustafa Yeneroğlu, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ilk defa 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmıştır. Sonraki iki seçimlere katılımda istikrarlı bir artış olmuştur. Dün elde edilen sonuç, yüzde 44’lük bir katılımın olduğu 1 Kasım seçimlerinin ilk gününe kıyasla 4 kat artışın olduğunu göstermektedir. Bu durum yurtdışında sandığa olan ilginin ciddi derecede arttığını göstermektedir. Bu trendin devam etmesi durumunda Türkiye diasporasını diğer ülke diasporalarıyla kıyasladığımızda rekor katılımla örnek bir sonucun ortaya çıkacağını göreceğiz. Bunun sebeplerine baktığımızda yurtdışındaki vatandaşlarımızın birikmiş tepkisini dikkate almak lazım. Bazı Avrupa ülkelerinde Cumhurbaşkanımıza yönelik uzun süredir devam eden sistematik medya saldırıları, Bakanlarımıza yasak konulması gibi çifte standardın uygulanması ve 15 Temmuz darbe girişimi olaylarına karşı birikmiş bir tepki var. Katılım yüksekliğini bu tepkinin sandığa yansıması olarak da okumak mümkündür" açıklamasında bulundu.

Yeneroğlu, sandık kurulan bölgelerine uzakta bulunan şehirlerden ikamet eden vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde oylarını kullanabilmeleri için AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi olarak seçmenin bilgilendirme, sandığa ulaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 6 bin civarında otobüs ve minibüs seferini planladıklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.