Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarına duyuru

Rusya ile bir aylık vizesiz seyahatten yararlanan Türk vatandaşlarının çalışmak için kalmaları bir kısım sorunların oluşmasına neden oluyor. Son olarak Tataristan'da 10 Türkiye vatandaşının pasaportlarında yasal olmayan işlem yapıldığı...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarına duyuru
Rusya ile bir aylık vizesiz seyahatten yararlanan Türk vatandaşlarının çalışmak için kalmaları bir kısım sorunların oluşmasına neden oluyor.

Son olarak Tataristan'da 10 Türkiye vatandaşının pasaportlarında yasal olmayan işlem yapıldığı gerekçesi ile göz altına alındı. Türk vatandaşları izinsiz olarak sınırı geçmek ve pasaportta yasal olmayan işlem yapmak suçundan iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.

Türkiye'nin Kazan Başkonsolosluğu son dönemde artan sorunla ilgili bir duyuru yaptı. Türk vatandaşlarına yapılan duyuru:
" 1. Son günlerde bazı firma ve kişilerin, ülkemizden Rusya Federasyonu’na vizesiz ve sözleşmesiz olarak işçi getirmelerinden kaynaklanan sorunlarda artış yaşanmaktadır.
Bu nedenle aşağıda hususların vatandaşlarımızın dikkatine getirilmesinde fayda görülmüştür

2. Türkiye ile Rusya arasındaki vize muafiyeti anlaşması vatandaşlarımıza 30 güne kadarki seyahatlerinde vize muafiyeti sağlamaktadır. Ancak, 30 günlük vize muafiyetinin çalışma, eğitim, staj vb. etkinlikler için kullanılması kesinlikle mümkün değildir.

3. 30 günlük yasal kalış süresini makul gerekçelerle ihlal edenlerin RF’den çıkmak için çıkış vizesi almaları ve para cezası ödemeleri gerekmektedir. Çıkış vizesi işlemlerinin tamamlanması bir haftayı bulmaktadır.
Geçerli bir mazereti bulunmadan süreyi ihlal edenler ve/veya bu süre zarfında gayri yasal şekilde çalışanlar çıkış vizesi verilmeden sınır dışı edilmektedirler. Bu kişilere RF’ye 5 yıl giriş yasağı da konulmaktadır (Bu yasağın 10 yıla çıkarılmasına ilişkin bir düzenleme üzerinde çalışıldığı basında bildirilmektedir).

4. Bazı işçi simsarlarının daha sonra çalışma vizesi çıkaracakları vaadiyle 30 günlük muafiyeti istismar ederek işçi getirdikleri ve yasadışı olarak çalıştırdıkları yolunda bilgiler mevcuttur. Vizesiz olarak geldikten sonra Rusya içerisinde “çalışma vizesi” alınması mümkün değildir.

5. Parasını alamadan yurda dönmek zorunda kalan veya parasını alamadığı için zamanlıca yurda dönemeyen vatandaşlarımız mağduriyet yaşayabilmektedir.
Bu gibi durumların önlenmesi bakımından vatandaşlarımızın Rusya’ya gelmeden önce çalışmalarına olanak tanıyan vizeyi almaları; haklarını güvence altına alacak şekilde açık ve kesin yaptırımları olan ciddi sözleşmelerle Rusya’ya gelmeleri menfaatlerine olacaktır.

6. İşçi simsarlarının, çalışma vizesinin çıkarılması veya RF’ye giriş-çıkış yaptırılması vaadiyle vatandaşlarımızın pasaportlarını aldıkları durumlarla karşılaşılmıştır. Suç olan bu işlemlerde sahte mühürler kullanıldığı da bazı vakalarda görülmüştür. Böyle durumlarda pasaportlarındaki giriş-çıkış kayıtları ile basılı vizelerin incelenmesi amacıyla pasaportlara RF yetkililerince el konulabilmektedir. Adli bir süreci de içeren bu işlemler 5 aydan daha uzun sürebilmektedir."


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.