Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya'ya bağlanmak istiyorlar

Moldova’nın doğu kısmında yer alan ve nüfusunun büyük çoğunluğunu Slav kökenlilerin oluşturduğu ayrılıkçı Transdinyester bölgesinin lideri Yevgen Şevçuk, Rusya yönetiminin uygun görmesi halinde, kendilerinin Rusya’ya bağlanmaya hazır olduklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2016 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2016 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya'ya bağlanmak istiyorlar
Sovyetler Birliği’nin dağılış sürecinde, 1990’lı yılların başlarında Moldova’da Romanya ile birleşme eğilimlerine tepki olarak Moldova’dan bağımsızlığını ilan eden, fakat bağımsızlığı Rusya da dahil olmak üzere dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan Transdinyester yönetiminin lideri Yevgen Şevçuk, Transdinyester’de 10 yıl önce yapılan bir referandumda katılımcıların büyük çoğunluğunun Rusya ile birleşme yönünde oy kullandığını hatırlatarak, Rusya ile birleşmenin gerçekleşmesinin, Rusya yönetiminin kararına bağlı olduğunu dile getirdi.

Transdinyester yönetimi lideri Yevgen Şevçuk, 9 Eylül tarihinde de, Transdinyester’in Rusya’ya bağlanmasına yönelik hazırlıkların yapılmasına ilişkin bir kararname imzalamıştı.

Moldova’da Dinyester Nehri’nin hemen doğusunda kalan Transdinyester bölgesi, eski Sovyet coğrafyasındaki beş ayrılıkçı bölgeden birini oluşturuyor (diğerleri Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesi ve Ukrayna’nın Donbas bölgesi). Moldova nüfusunun büyük çoğunluğunun Rumenlerle aynı kökenden gelmelerine karşılık, Transdinyester bölgesinde yaşayanların büyük çoğunluğunu, Rus ve Ukraynalı gibi, Slav kökenliler oluşturuyor. Sovyetler Birliği’nin dağılış sürecine girdiği 1980’li yılların sonu ve 1990’lı yılların başında, Moldova’da Romanya ile birleşme eğilimlerinin artması üzerine, Transdinyester bölgesi, Moldova’dan bağımsızlığını ilan etmiş ve henüz terhis olmamış Sovyet askerlerinin desteğini alan Rusya yanlısı gruplar, Moldova güvenlik güçlerini bu bölgeden çıkarmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.