Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya ve Türkiye’den farklı açıklama: Operasyonu kim yaptı?

Kamuoyuna yansıyan Türk ve Rus uçaklarının Suriye’de ortak operasyon yaptığına dönük haber soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘ortak operasyon’ bilgisi Türkiye tarafından doğrulanmadı. Türkiye ‘ortak operasyon’ iddiasını yalanlarken bunun resmi açıklama olarak değil de şifahi bilgilerle duyurulması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2017 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2017 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya ve Türkiye’den farklı açıklama: Operasyonu kim yaptı?

Hakan Şanlıtürk – Bursa Haber/Ankara

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, Rus basınına yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya’ya ait uçakların  Suriye’de ilk kez ortak hava harekatı düzenleyerek El Bab bölgesindeki DEAŞ  hedeflerini vurduğunu söyledi. Bu sözlerin anlamı iki ülkenin ilk kez ortak hava operasyonu düzenlemesinin duyurulmasıydı.

Rudskoy, açıklamalarının devamında detaylara da girdi. Operasyona Rusya’dan Su-24, Su-25 ve Su-35 tipi uçakların, Türkiye’den ise F-16 ve F-4 uçaklarının katıldığını belirtti. Operasyonda DEAŞ'a ait 36 hedefin vurulduğunu bildirdi. “Hedefler iki ülke Genelkurmayları tarafından önceden belirlendi. Son iki günde  insansız hava araçlarıyla gözlem yapıldı” dedi. Rudskoy, Türkiye ve Rusya Hava Kuvvetlerinin ortak operasyonunun ‘oldukça verimli’ vurguladı.

Sezer hemen uyardı

TURAM Eş Başkanı ve Rusya Uzmanı Aydın Sezer, Rus Genelkurmayı’nın açıklamasını okuduktan sonra, “Ben mi atladım yoksa uçaklarımızın Halep’e yönelik hava saldırısını ilk Rus interfax ajansından mı duyduk...” twitini paylaştı. Konunun önemine ve özelliğine dikkat çekti. Çünkü bu ciddi bir olaydı. Eğer doğruysa Türkiye’nin bu açıklamayı doğrulamaması gerektiğini belirtti.

Gerçekten böyle bir operasyon yapıldıysa bununla ilgili açıklamayı yapması gereken taraf Türkiye idi. Normal koşullarda Rusların Türkjiye’ye yardımı söz konusuysa, inisiyatif Türkiye’deyse açıklamanın da Türk tarafından gelmesi doğal prosedürün yansıması olacaktı. Ancak açıklamanın Rus tarafından gelmesi, Türkiye’nin Rusya’nın planladığı bir saldırıya destek vermesi anlamına geldi. Eğer böyle bir realite varsa o zaman da Türkiye’nin Suriye’de Rusya’nın emir komutası altında hareket ettiği gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

Yarın başka operasyonlarda da Rusların bu tür açıklamalar yapması halinde NATO ülkesi olan, Batı kampında yer alan Türkiye açısından sıkıntılı bir durum ortaya çıkabilir. Zaten Rus Genelkurmayı’nın duyurduğu gelişmenin Türk tarafınca resmen olmasa da el altından yalanlanması da bu endişelerden kaynaklanıyor.

Aydın Sezer, geçtiğimiz günlerde  “Türk dış politikası ayakları yere sağlam basan bir yol izliyor. El Bab’da Türk askerinin temizlik yaptığını hatırlatırken, “Bunu kimin için, kimin isteği ile gerçekleştiriyoruz? Orada kalıcı mıyız?” demişti.

Tabi diğer soru da Rus tarafının neden bu açıklamayı yaptığına yönelik… Suriye’deki ateşkesi Anadolu Ajansı duyurmuştu. Yani önce Türkiye açıklamıştı. Daha sonra Kremlin konuyla ilgili bilgileri yayınlamıştı. İddia o ki; Rus Genelkurmayı’nın ‘ortak operasyon’ açıklaması Türkiye’nin ‘ateşkes’ açıklamasına misilleme…

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.