Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya ve ABD’den Ukrayna’da tansiyonu düşüren görüşme

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesi için bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Şoygu ve Hagel’in telefon görüşmesinde...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesi için bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Şoygu ve Hagel’in telefon görüşmesinde bölgedeki askeri hareketliliğin ele aldığı kaydedildi. Şoygu, Kiev yönetiminin orduyu silahsız sivil vatandaşlara yönelik kullanmayacaklarını açıklamasının ardından, Ukrayna sınırında tatbikatta bulunan Rus ordusunun kalıcı üslerine döndüğü bilgisini aktardı. Rusya Savunma Bakanı, “Ukrayna yönetimi düzenli ordunun silahsız sivil vatandaşlara yönelik kullanmayacakları garantisi vermesinin ardından Rus birlikleri de kalıcı üslerine döndü.” dedi.

Rus Bakan Şoygu görüşmede Rusya sınırında Amerikan ve NATO askeri hareketliliğinin artmasının sıkıntılı olduğuna vurgu yaptı. Bu hareketlilikle birlikte NATO Genel Sekreteri’nin Rusya’nın “çevrelenmesi” ifadelerini kullanmasına dikkat çeken Şoygu, Batı medyasında yer alan Rusya karşıtı açıklamaların bu duyguları bastırmaya yardımcı olmayacağını ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Hagel de Rusya’nın doğu sınırında NATO hareketliliğinin artmasının provokasyon amaçlı olmadığı teyidinde bulundu. Hagel, “İttifakın bölgedeki hareketliliği provokasyon ya da yayılmacı amaçlı değil. NATO üyeleri arasında blok birliği ve dayanışma ortaya konuyor. Bu tür tedbirler Rusya için yeni değil.” bilgisini paylaştı. Amerikan Savunma Bakanı, Washington ve Brüksel’in Ukrayna çevresinde yaşanan gelişmelerden endişeli olduğu ve Doğu Avrupa’da NATO üyesi ülkelerin güvenliği ile ilgili olduğuna dikkat çekti.

Amerikan savaş gemisi USS Donald Cook’a yönelik iki Rus savaş uçağının tacizi ile ilgili konuda açıklamada bulunan Şoygu, gelecekte benzer gelişmelerin yaşanmaması için ek tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Ukrayna’da retorikle artan tansiyonunun düşürülmesi konusunda fikir teatisinde bulunan iki bakan, Cenevre’de 17 Nisan’da sağlanan mutabakat çerçevesinde diyalogun devam etmesi konusunda anlaştı.

Doğu ve güney Ukrayna’da 10’dan fazla kentte Rusya yanlılarının kamu binalarındaki işgalleri ve Kiev’e bağlı askeri birliklerin bölgede terörle mücadele operasyonları sürüyor. Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından tansiyonun yükseldiği Ukrayna 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.