Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya, Ukrayna vanalarını 48 saat içinde açacak

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna ile dün imzalanan anlaşma çerçevesinde Ukrayna vanalarının 48 saat içinde açılabileceğini söyledi. Rusya’nın bin metreküp için 100 dolar indirimi ile ilgili düzenleme de yarın imzalanacak.Rus basınına...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2014 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2014 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya, Ukrayna vanalarını 48 saat içinde açacak
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna ile dün imzalanan anlaşma çerçevesinde Ukrayna vanalarının 48 saat içinde açılabileceğini söyledi. Rusya’nın bin metreküp için 100 dolar indirimi ile ilgili düzenleme de yarın imzalanacak.

Rus basınına değerlendirmede bulunan Miller, “İlk aşama Ukrayna’nın borcunun ilk dilimi olarak 1,45 milyar dolarlık ödemeyi göndermesi. 100 dolar indirimle ilgili anlaşmada düzenleme yapılması gerekiyor. Cumartesi bu imzalanmış olur. Böylece bin metreküp için 378 dolar fiyat belirlenmiş olacak.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Milano’da yaptığı açıklamada Ukrayna’nın borcunun eski fiyattan hesaplanarak 3,1 milyar dolara çekildiğini ifade eden Miller, “Bu borcun 2014 sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. İkinci olarak Ukrayna’ya herhangi bir borç verme durumumuz yok. Doğalgaz işbirliği çerçevesinde sağladığımız yardım hayli yüksek.” ifadelerini kullandı.

Kiev’in Kasım ayında “kış paketi” çerçevesinde alacağı 4 milyar metreküplük doğalgazın yarısının ücretini ödemesi gerektiğini ifade eden Miller, “Bin metreküp için 378 dolar olarak belirlenen fiyattan 2 milyar metreküp için 760 milyon dolar Kasım sonuna kadar ödenmeli. Aralık ayında da 760 milyon dolar kalan için ödeme yapılmalı.” şeklinde konuştu.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak gece yaptığı değerlendirmede kış paketi için ön ödemeli anlaşma şartının geçerli olmayacağını ifade etmişti. Rusya daha önce sevkiyatın başlaması için 4 milyar metreküp bedeli olan 1,520 milyar doların peşin ödenmesini istiyordu.
Ukrayna ile doğalgaz anlaşmasının petrole bağlı fiyat çerçevesinde olacağını kaydeden Miller, 31 Mart 2015 sonrası için 100 dolarlık indirimin devam etmeyeceğini, yeni fiyatının tahminen 460-470 dolar aralığında olmasını beklediklerini söyledi.

Ukrayna’nın yer altı depolarında 11 milyar metreküp civarında doğalgaz olduğunu, kış dönemi için ek 7-8 milyar metreküpe ihtiyacı olacağını hatırlattı. Buna göre Rusya’dan alınan 4 milyar metreküplük doğalgazın dışında ek doğalgaza ihtiyacı olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.