Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya-Ukrayna doğalgaz krizi çözüm aşamasında

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ukrayna ile doğalgaz krizinin çözümü konusunda ümitli olduklarını söyledi. Brüksel’de dün başlayan Rusya, Ukrayna ve AB temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantılara bugün de devam ediliyor. Ukrayna’nın...

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya-Ukrayna doğalgaz krizi çözüm aşamasında
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ukrayna ile doğalgaz krizinin çözümü konusunda ümitli olduklarını söyledi. Brüksel’de dün başlayan Rusya, Ukrayna ve AB temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantılara bugün de devam ediliyor. Ukrayna’nın ön ödemeli doğalgaz alımı ile ilgili garanti verdiğini, anlaşmanın bugün imzalanabileceği belirtiliyor.

Krizin aşılması durumunda Türkiye açısından Batı Hattı’ndan muhtemel kesinti riski de ortan kalkmış olacak.

Rusya’da kabine toplantısında konuşan Medvedev, Avrupalı ortakların anlaşmaya taraf olmasının Avrupa arzının güvenliği ve Ukrayna açısından önemli olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna ve Rusya’ya çağrıda bulunarak sorunu çözmelerini istedi. Doğalgaz akışının güvenli bir şekilde devam etmesi için piyasa temelinde bir anlaşmanın olması gerektiğini kaydeden Barroso, AB’nin önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Brüksel’in önerisine göre Kiev, eski borçları için Gazprom’a 3,1 milyar dolar ödeme yapacak. Bunun 2 milyar dolarını Ekim sonuna kadar yapmış olacak. Gazprom da buna karşılık Ukrayna iç piyasası için Haziran’dan bu yana kapalı olan doğalgaz vanalarını açacak.

Ön ödemeli olarak verilecek doğalgaz miktarının 4-5 milyar metreküp civarında olması, 100 dolar indirimle bin metreküp için de 385 dolar ödeme yapılması öngörülüyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ve Ukrayna’nın bugün anlaşma sağlayabileceğini ve sevkiyatın başlayacağını ifade etti. Hükümet toplantısında bilgi veren Novak, iki protokolün olduğunu, bunlardan birinin Rusya-Ukrayna arasında, ikincisinin de Ukrayna-AB arasında olduğunu belirtti. Rus Bakan, Ukrayna’nın 4 milyar metreküplük ön ödemeli alım için fonları olduğu yönünde garanti verdiği bilgisini paylaştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.