Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya: Türkiye ile Suriye krizinde tutumlarımız farklı

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Ankara ve Moskova’nın Suriye’de kanlı çatışmaların sona ermesi için ortak hedeflerinin bulunduğunu, ancak krizin çözümüne ilişkin tutumlarının farklı olduğunu söyledi.Cihan...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 10:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya: Türkiye ile Suriye krizinde tutumlarımız farklı
Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Ankara ve Moskova’nın Suriye’de kanlı çatışmaların sona ermesi için ortak hedeflerinin bulunduğunu, ancak krizin çözümüne ilişkin tutumlarının farklı olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel açıklamada bulunan Rusya Dışişleri sözcüsü Lukaşeviç, “Bazı konularda Türkiye ve Rusya’nın farklı görüş ve yaklaşımına sahip olması doğal. Biz bunu doğal bir gelişme olarak algılıyoruz. Son yıllarda Rusya ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin ulaştığı düzey, karşılıklı çıkarlara saygı ve iyi komşuluk atmosferi bağlamında tüm sorunların yapıcı bir şekilde ele alınması için gerekli sağlam temeli tamamen sağlıyor. Buna, Rusya ve Türkiye yöneticileri arasında güvenli dostluk ilişkileri de katkı sağlıyor. Türkiye bölgede bizim yakın komşumuz, kadim ve güvenli ortağımız. İlişkilerimiz bir çok alanda dinamik şekilde gelişiyor. Öncelikle enerji gibi bazı alanlarda biz stratejik partnerlikten bahsediyoruz. İlişkilerimizin artırılması için gerekli potansiyele sahibiz. Bu da ilişkilerimizin güzel perspektife sahip olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

Suriye konusunun Türkiye ile diyalog içinde olunduğunu belirten Lukaşeviç, “Evet, Suriye ile ilgili tutumlarımız farklı. Fakat hedefimiz Suriye’de kan akmasını durdurmak. Tüm Suriye halkının çıkarları bağlamında Suriye’de uzun vadeli siyasi çözüme ulaşmak. 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre belgesi bazında meşru Suriye hükümeti ve Suriyeli muhalefetin geniş yelpazedesi arasında kapsamlı siyasi diyalogun başlatılması gerekiyor. Biz Suriyelilerin kendisinin gelecek devletleriyle ilgili temel konularda oturup anlaşma fırsatlarını sağlayacak tüm çabaları destekliyoruz. Türk tarafıyla temaslarda biz şunu kaydediyoruz: Bugün BM ve BM Güvenlik Konseyi’nin himayesi altında bölgede radikal terör gruplarına karşı mücadele ile ilgili uluslar arası çabaları birleştirmek önemli.” şeklinde konuştu.

Suriye’de tampon bölge veya uçuşa kapalı bölgenin oluşturulmasına ilişkin konulara da değinen Rusya Dışişleri sözcüsü, “IŞİD veya başka terör örgütüyle mücadele için yapılan tüm eylemler uluslar arası hukukun sağlam temeline dayandırılmalı. Öncelikle de terör tehlikesinin bulunduğu ülkelerin yasal mercilerinin kesinlikle rızasıyla yapılmalıdır. Biz böyle olması gerektiğine inanyoruz.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.