Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya Kırgız üssündeki askeri varlığını iki katına çıkarıyor

ABD’nin Temmuz 2014’de Kırgızistan’da bulunan Manas askeri üssünü boşaltma kararının ardından, Rusya bu ülkede bulunan Kant askeri üssündeki askeri varlığını iki katına çıkarıyor. Afganistan’dan NATO’nun çekilmesine hazırlanan...

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2013 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2013 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya Kırgız üssündeki askeri varlığını iki katına çıkarıyor
ABD’nin Temmuz 2014’de Kırgızistan’da bulunan Manas askeri üssünü boşaltma kararının ardından, Rusya bu ülkede bulunan Kant askeri üssündeki askeri varlığını iki katına çıkarıyor.

Afganistan’dan NATO’nun çekilmesine hazırlanan Moskova, bölgede oluşacak boşluğu doldurarak Rusya ve Orta Asya ülkeleri açısından yeni bir güvenlik sorunu oluşmasını engellemeye çalışıyor.

Kant askeri üssünün kuruluşunun 10’uncu yıl törenleri için bölgeye giden Rusya Hava Kuvvetleri İkinci Komutanlığı Başkanı Viktor Sevostyanov, bölgede bulunan askeri varlığın iki katına çıkacağını söyledi. Bölgeye yeni pilotlar göndereceklerini ifade eden Rus komutan, “Genişleme ile ilgili süreç yıl sonuna kadar tamamlanacak…” dedi.

Rusya’nın Kant askeri üssünde 10 adet Sukhoi savaş uçağı, 2 adet Mi-8 savaş helikopteri ve onlarca diğer zırhlı ulaşım araçları ve eğitim uçakları bulunuyor. 400 civarında askeri personel üstte görev yapıyor.

Moskova ve Bişkek sağladığı yeni anlaşma ile 2017 sonrası için 15 yıl ek süre ile Kant üssünü kullanabilecek. Kremlin, geçen yıl imzalanan anlaşma karşılığında Kırgızistan’ın 500 milyon doları bulan borcunu silmişti.

Rusya öncülüğünde kurulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü de (KGAÖ) bölgedeki faaliyetler için Kant askeri üssünü kullanmayı planlıyor.

Rusya’nın, Bişkek'in hemen 20 kilometre dışında Kant askeri üssün dışında, Issık Kul'da deniz askeri eğitim merkezi ve torpido gelişim merkezi, yine Issık Kul yakınlarında sismik gözlemevi ve Celalabad'da nükleer test gözlemevi bulunuyor.

Manas üssünü boşaltmaya hazırlanan ABD, Afganistan operasyonları için yeni transit merkezini Romanya’ya taşıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.