Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya, IŞİD’le mücadele için Irak’a silah verecek

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Moskova temasları çerçevesinde dün akşam saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. Görüşme ile ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’ta IŞİD...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2015 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2015 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya, IŞİD’le mücadele için Irak’a silah verecek
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Moskova temasları çerçevesinde dün akşam saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi.

Görüşme ile ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’ta IŞİD tehdidinin ortadan kaldırılması ve Bağdat’ın savunma kapasitesinin artırılması için herhangi bir ön koşul olmadan Bağdat’a silah vermeye hazır olduklarını söyledi.

İkili görüşmede konuşan Putin, Irak’ın Rusya için güvenilir bir partner olduğunu, uzun yıllara dayanan ortaklıkları olduğunu vurguladı. Askeri-teknik alanda işbirliğinin arttığına değinen Putin, Ortadoğu’da yaşanan sorunlara rağmen iki ülke ilişkilerinin geliştiğine dikkat çekti.

Rusya ve Irak arasında ticaret hacminin 10 kat arttığına dikkat çeken Putin, “Ticaret hacmimiz çok büyük değil. Ancak son iki yılda 10 kat artması önemli. Bizler büyük çaplı projeleri gerçekleştiriyoruz. Şirketlerimiz sizin ülkenizde çalışıyor. Milyar dolarlık yatırımlar söz konusu.” dedi.

Irak Başbakanı İbadi de yaptığı konuşmada IŞİD militanlarının bugün itibari ile başarı elde ettiğini, tüm Irak halkının mücadeleye katılması için çalıştıklarını söyledi. İbadi Moskova temaslarının IŞİD’le mücadele konusunda işbirliğini güçlendirmesi temennisinde bulundu.

Irak Başbakanı, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’le görüşmesinde yaptığı açıklamada da bir kısım güçlerin karşı olmasına rağmen Moskova ziyaretini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Irak’ın Rusya’dan alımını yaptığı 4 milyar dolar civarındaki füze ve savaş helikopterleri ile ilgili sevkiyat ise sürüyor. TASS’a daha önce açıklamada bulunan Rus şirket (HPSC) kontratta belirlenen takvimde 48 adet Pantsir-S1 füze savunma sistemlerinin Irak’a teslim edileceğini, herhangi bir gecikmenin olmayacağını belirtmişti. Rusya son olarak Mi-28NE tip savaş helikopterlerini Bağdat’a teslim etti. Rusya toplamda 36 adet Mi-28NE savaş helikopteri Irak’a verecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.