Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya Greenpeace eylemcilerini ‘korsanlıkla’ yargılamayacak

Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, mahkemeleri devam eden 30 Greenpeace eylemcisi ve gazetecinin 'korsanlık' yerine 'holiganlık' suçundan yargılanacaklarını açıkladı. Rusya’nın suçlamada değişikliğe gitmesi 'yumuşama'...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 00:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 08:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya Greenpeace eylemcilerini ‘korsanlıkla’ yargılamayacak
Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, mahkemeleri devam eden 30 Greenpeace eylemcisi ve gazetecinin 'korsanlık' yerine 'holiganlık' suçundan yargılanacaklarını açıkladı.

Rusya’nın suçlamada değişikliğe gitmesi 'yumuşama' olarak değerlendirilirken, yine de eylemciler 'holiganlık' suçundan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Murmansk kentinde görülen davada eylemciler 'korsanlık' suçundan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyordu.

Eylül ayının ortasında Arctic Sunrise gemisi ile Gazprom’a ait petrol platformuna çıkmaya çalışan eylemcilere Rus güvenlik birimleri müdahalede bulunmuş, gözaltına aldığı çevreciler ve gemiyi Murmansk kentine getirmişti.

Bir kısım eylemcilerin devlet görevlilerine kötü davranmaktan da yargılanacaklarını hatırlatan Markin, Greenpeace üyelerinin petrol platformuna mali kazanç, terör, yasal olmayan bir faaliyet ya da casusluk için müdahalede bulunup bulunmadıkları ile ilgili inceleme yapmaya ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de eylemcilerin Rusya vatandaşlarının yaşamlarını tehlikeye attığını, ancak korsan olmadıklarını ifade etmişti.

Rusya’nın yeni kararını değerlendiren Greenpeace, ceza indiriminin kendileri açısından yeterli olmadığını açıkladı. Açıklamada, “Onlar ne korsan ne de holigan. Hala orada orantısız bir yargılama var. Yürekli kadın ve erkeklerin Arctic gemisinde ışıktan başka bir silahları yok.” ifadeleri yer aldı. Greenpeace eylem sırasında herhangi bir Rusya vatandaşının yaşamının tehlikeye atılmadığını da savundu.

Greenpeace Rusya Direktörü İvan Blokov Interfax’a yaptığı değerlendirmede, korsanlık ya da holiganlık olmadığını, herhangi bir kişi ya da varlığa zarar verilmediğini kaydetti. Blokov’a göre holiganlık suçundan bile olsa 30 gündür insanları tutuklu olarak yargılamak doğru değil.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.