Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya'dan gözdağı: Ortadoğu’da deprem olur

Halep’te Esad rejimi ve müttefiklerinin yoğun bombardımanı sürerken ABD ile Şam yönetiminin destekçisi Rusya arasındaki söz düellosu şiddetlendi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, ABD’nin Şam yönetimine askeri operasyon başlatması halinde bölgede büyük depremi tetikleyeceği uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2016 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2016 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya'dan gözdağı: Ortadoğu’da deprem olur
SURİYE’de 12 Eylül’de başlayıp 18 Eylül’de sona eren ateşkesin uzatılamaması özellikle Halep şehrinde çatışma ve bombardımanların şiddetini artırırken, ABD ile Rusya arasındaki karşılıklı atışmanın dozu da giderek yükseliyor.

‘İŞBİRLİĞİ SONA EREBİLİR’ MESAJI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, önceki gün “Washington ve Moskova ilişkilerinin yaşam destek ünitesinde olduğunu” söyledi. Sözcü ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ın, ABD’nin Esad’ı yerinde etmek için El Nusra’yı korumaya çalıştığı suçlamasını “absürt” olarak nitelendirdi. Dün ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, aralarında Suriyeli sivil muhalif aktivistlerin de olduğu küçük bir gruba hitaben yaptığı konuşmada kendi Suriye diplomasisinin ciddi bir askeri tehditle desteklenmediğini belirterek, “Kuvvet kullanmanın lehinde oldum... ama işler farklı bir sürece evrildi” dediği ortaya çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise dün, ABD’nin Suriye hükümetine karşı doğrudan askeri eyleme geçmesinin Ortadoğu’da ‘tektonik kaymalara’ sebep olacağı uyarısında bulundu. Rus TVC televizyonunda konuşan Zaharova, “ABD yönetimi Suriye’de yöntem değiştirerek doğrudan Şam yönetimini ve Esad’ı vurmaya kalkışırsa bölgede tektonik hareketleri, büyük depremi tetiklemiş olur. Amerikan yönetimi Esad’ı ortadan kaldırarak Suriye’de yerini ılımlı muhalefetin alacağını düşünüyorsa, derin yanılgı içinde olduğunu söyleyebilirim. ABD’nin müdahalesi sonucu Esad giderse envai çeşit terörist grup Suriye’yi bölüşmeye başlar. Netice itibarıyla sadece Suriye değil, tüm bölge bu tektonik (deprem için kullanılan) hareketlilikten nasibini alır” dedi.

YENİ RUS YIĞINAĞI

Suriye’deki hava operasyonlarının ağırlıklı kısmını 15 Mart’ta durdurduğunu ilan eden Moskova, bu ülkenin Lazkiye vilayetindeki Hmeymim Üssü’ne rejime destek amacıyla yeni savaş uçakları göndermeye başladı. Üsse ilk etapta sayısı belirtilmeden ek SU-24 ve SU-34 bombardıman uçaklarının ulaştırıldığı kaydedilirken, SU-25 uçaklarının da Suriye’ye gönderileceği bildirildi. Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov da yakında Doğu Akdeniz’de olacak.

YİNE HASTANE HEDEF

Öte yandan dün muhaliflerin denetimindeki Doğu Halep’in en büyük hastanesi, dört gün içinde ikinci kez vuruldu, 10 hasta yaralandı. Suriye-Amerikan Tıp Derneği (SAMS), hastanenin varil bombalarıyla vurulduğunu duyurdu. SAMS radyoloğu ve hastane yöneticisi Mohammad Abu Rajab, M10 kompleksinden yolladığı sesli mesajında, “Hastane yok ediliyor. SOS, herkes” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.