Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusça olimpiyatları final gecesinde Kobzon konser verdi

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Rusça Konseyi yüksek himayelerinde Türk-Rus Kültür Vakfı ve Moskova RUDN Üniversitesi işbirliğiyle “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus” SSCB Halk Sanatçısı İosif Kobzon ve Rusya Devlet Sanatçısı Yuriy...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusça olimpiyatları final gecesinde Kobzon konser verdi
Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Rusça Konseyi yüksek himayelerinde Türk-Rus Kültür Vakfı ve Moskova RUDN Üniversitesi işbirliğiyle “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus” SSCB Halk Sanatçısı İosif Kobzon ve Rusya Devlet Sanatçısı Yuriy Rozum'un piyano konseriyle sona erdi.

Yaklaşık iki bin üniversite öğrencisi arasından seçilen ve 150 yarışmacının katıldığı Olimprus finali İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Cumartesi günü dil bilgisi, genel kültür, yetenek ve kısa film olmak üzere dört ayrı dalda yapılan yarışmada dereceye giren 24 öğrenci ödüllendirildi. Her kategorinin birincileri Moskova’da yaz okuluna gitme hakkı kazanırken, diğer yarışmacılara çeşitli ödüller verildi. Şiir dalında birinci olan Çağla Kurşun şiirini tekrar okurken yetenek yarışmasını kazanan Tuğçe Melike Kalebaşı'nın, Katyuşa şarkısı alkış topladı.

Olimprus ödül törenine Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Yerhov, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli, RUDN Filoloji Fakültesi Dekanı Viktor Barabaş, Türk-Rus Kültür Vakfı Başkanı Fatih Baltacı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy, Dostoyevski Vakfı Başkanı Prof. İgor Volgin, SSCB Halk Sanatçısı İosif Kobzon, Rusya Devlet sanatçısı Yuriy Rozum, Türk ve Rus üniversitelerinden gelen öğretim görevlileri, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı.

Açılış konuşması yapan Başkonsolosu Alexey Yerhov, Rusça öğrenen herkesin iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağladığını söyledi. Yerhov, “Bu ilişkiler en üst seviyeye ulaştı. Buna örnek bugün burada yapılan etkinlik ve önümüzdeki günlerde Türkiye’de yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı. Bu ilişkilerin daha da güçlenmesi için hep birlikte çalışırsak hiçbir yeni ve soğuk rüzgarlar bizi korkutmaz.” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli ise, “Bu teveccüh yarışmaya katılan katılmayan, bütün üniversitelere gerekse Türk - Rus konusuyla kurum ve kuruluşlara büyük şevk ve heyecan vermiş, bir yandan da Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu yarışmanın geleneksel hale getirilmesi konusunda hepimizi cesaretlendirmiştir.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK YOLUN BAŞLANGICINDAYIZ”

RUDN Filoloji Fakültesi Dekanı Viktor Barabaş konuşmasında son iki günde yapılan etkinliğin sıradan bir etkinlik olmadığını, ülkeler arasında büyük ölçekli bir gelişme olduğunu dile getirdi. Barabaş, “Ben etkinliğin tüm aşamalarında en üst seviyede hazırlık yapan Türk – Rus Kültür Vakfı'na özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bugünkü olimpiyat büyük bir yolun başlangıcı. Vakfın yeni bina açılışını büyük sabırsızlıkla bekliyoruz.” diye konuştu.

Türk-Rus Kültür Vakfı Başkanı Fatih Baltacı, kuruluşlarından itibaren tarihi olarak çok uzun ilişkileri olan iki halkın ve kültür ilişkilerinin geliştirmesi için rol aldıklarını ifade etti. Baltacı, “Türkiye - Rusya ticari, turizm ilişkileri çok iyi derecede gelişmiştir, biz bu ilişkilerin halklar ve kültürler arasında da gelişmesine önem veriyoruz. Bunların böylece çok daha kalıcı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Gerçekten hayırlı bir gün olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Rus sanatçı Kobzon, “Çünkü biz birbirlerimizi duymaya çalışıyoruz, Rusça duymaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Moskova ve Petersburg’da Türkçe duymaktır. İki ülke tarihindeki önemli günden dolayı tüm organizatörlere minnettarım.” diye konuştu.

“TÜRK – RUS KÜLTÜR VAKFI’NA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Bir şeyi ilk defa yapmanın önemli sorumluluklar istediğini dile getiren Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy, organizasyonda yer alan herkesin çok heyecanlı olduğunu söyledi. Tolstoy, “Sizin çalışmalarınız kendini gösterdi ve şimdiden büyük bir başarı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Türk – Rus Kültür Vakfı’na teşekkür etmek istiyorum, uzun yıllardır Rusça ve Rus kültürünü tanıtıyorlar. Birçok edebiyat, müzik gibi etkinliklere imza attılar” dedi. Yarışmanın adını çok beğendiğini söyleyen Tolstoy, “Olimpirus, Rusçaya çok yakışmış. Bizde bir söz vardır ‘gemi verdiğiniz ismi gibi yüzer’ ismi çok güzel hayırlı yüzmeler!” şeklinde konuştu.

Protokol konuşması ve ödül töreninin ardından sanatçısı İosif Kobzon şarkılar söylerken Yuriy Rozum ise piyano çaldı. Daha sonra sahneye Camerata Saygun Oda Müziği Orkestrası çıktı. Ödül töreni yapılan kokteylin ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.