Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rus uzmanlar: Uçaklar güç gösterisi yapıyor, bölgede kriz bitmedi

Rusya’ya ait İL-20 tipi askeri uçakların 2 kez Karadeniz’de Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan-Romanya kıyılarına paralel olarak uluslar arası hava sahasında uçuş gerçekleştirmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Rus askeri uzmanlar, olayın...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rus uzmanlar: Uçaklar güç gösterisi yapıyor, bölgede kriz bitmedi
Rusya’ya ait İL-20 tipi askeri uçakların 2 kez Karadeniz’de Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan-Romanya kıyılarına paralel olarak uluslar arası hava sahasında uçuş gerçekleştirmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Rus askeri uzmanlar, olayın uluslar arası kurallar çerçevesinde normal bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
Ortadoğu ve Kafkaslarda tansiyonun yüksek olduğunu savunan Rus uzmanlara göre, Rusya güç gösterisi yapıyor. Akdeniz’e savaş gemileri gönderen ve kalıcı olmayı planlayan Moskova, Karadeniz’deki etkinliğini de artırmak istiyor.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Nezavisimaya Gazeta gazetesinin savunma eki Voenoe Obozrenie (Askeri Bakış) Yayın Yönetmeni Viktor Litovkin: “Normal bir olay. Rus savaş uçakları Karadeniz’de tarafsız bölgede uçuş yapıyor. Rusya’nın buna hakkı var. Rus uçakları antreman yapıyor. Türk askeri uçaklarının da bunu takip etmesi normal. Daha önce benzer olaylar Japonya ve Norveç sınırında da yaşandı. Bizim uçaklar, söz konusu ülkelerin sınırına yaklaşır yaklaşmaz karşı taraf da uçaklarını hareket geçirmişti. Rusya artık eski askeri gücüne kavuştu ve bunu da tatbikatlarla pekiştirmesi normal.” yorumunda bulundu.

Rusya sivil toplum örgütü Savunma ve Dış Politika Konseyi Başkanı Fyodor Lukyanov, “Tümüyle bölgede genel olarak kriz sona ermedi. Bu duruma Rusya’nın hazır olması lazım. Rusya savaşa hazırlanmıyor. Ama krizlerle bağlantılı olarak gövde gösterisi yapması normal bir uygulama.” dedi.

Rusya'nın ünlü siyasi askeri uzmanlarından İgor Korotçenko, “Rusya bağımsız bir ülke. Karadeniz’de tarafsız bölgede uçuş yapma hakkı var. NATO üyesi Türkiye’nin sınırlarını ihlal etmiyor. Uluslar arası kurallar çerçevesinde Rus askeri uçakları görevini yapıyor. Türk uçaklarının da onları izlemesi askeri güvenlik bakımından normal bir olay. Olağanüstü bir durum yok burda. Rutin bir olay.” ifadelerini kullandı.

Kommersant gazetesi askeri uzmanı gazeteci İvan Safronov, “İl-20 tipli uçak istihbarat bilgileri toplamak için kullanılıyor. Soçi-2014 Kış Olimpiyat Oyunları dahil bölgede güvenlik önlemlerinin artırılması amaçlı olabilir. Önümüzdeki günlerde uçuşların sıklaşacağı kaçınılmaz. Gerçi olayla ilgili Rusya’dan herhangi bir açıklama yapılmadı.” değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.