Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Rus Füzeleri İran’a Düştü’ İddiası

ABD’li yetkililer, Rusya’nın Hazar Denizi’nden Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmak için ateşledikleri füzelerin İran topraklarına düştüğünü iddia etti.Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, geçtiğimiz günlerde Hazar Denizi’ndeki 4...

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2015 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2015 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD’li yetkililer, Rusya’nın Hazar Denizi’nden Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmak için ateşledikleri füzelerin İran topraklarına düştüğünü iddia etti.
Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, geçtiğimiz günlerde Hazar Denizi’ndeki 4 Rus savaş gemisinin Suriye’deki IŞİD’e karşı 26 roket atışı başlattığını söylemişti. Ancak ABD Savunma Bakanlığından bir yetkili, bu füzelerin İran’a düştüğünü ve burada hasara neden olduğunu kaydetti. ABD’li yetkili, Suriye’deki IŞİD hedeflerinin vurulmak üzere ateşlenen füzelerin hedeflere değil İran’a düştüğünü iddia etti. Rusya ise, ABD’yi yanlış ve yanıltıcı ifadeler kullanmakla suçladı. Rus yetkililer, Çarşamba günü ateşledikleri füzelerin İran ve Irak üzerinden geçerek hedefleri başarılı bir şekilde vurduğunu savundu.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov konuyla ilgili olarak, “Pentagon’daki meslektaşlarımız, Suriye’deki IŞİD hedeflerine tatsız ve beklenmeyen açıklama yapmışlardır. Gemilerden tüm füzeler ateşlendi ve hedefleri vurdu” dedi. İran medyasında yer alan haberlerde ise, batı medyasında füzelerle ilgili yer alan haberlerle Suriye’deki Rusya varlığının ABD için, psikolojik savaş anlamına geldiği kaydedildi.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby dün düzenlediği basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Seygey Lavrov ile yaklaşık 1 buçuk saat telefonda konuştuğunu kaydetti. Görüşmede, Suriye, Ukrayna konularının ele alındığını bildiren Kirby, Kerry’nin Rus askeri güçleri tarafından IŞİD’e ait olmayan mevzilerin vurulduğu hedeflerin çoğunluğu konusunda duyduğu kaygıyı ifade ettiğini bildirdi. Kirby, Kerry’nin Rus mevkidaşına ABD’nin Rusya ile iki ülkenin de Suriye hava sahasında üstlendiği görevle ilgili yanlış anlaşılmalardan kaçınmak için görüşmeye hazır olduklarını bildirdiğini söyledi. Kirby, Rus füzelerinin İran’a düşmesi konusuna dair açıklama yapmaktan çekindi ancak bu tür ifadelerin Suriye’deki çeşitli askeri çabaları kapsamında çatışma ihtimalinin azaltılması için ABD, Rusya ve diğerlerine duyulan ihtiyacı pekiştirdiğini kaydetti.
Rusya, operasyonlarının Suriye hükümetinin IŞİD ile mücadelesine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirdiğini savunuyor. Ancak bazı Rus muhalifler ve ABD’li yetkililer ise, operasyonlarda muhaliflerin hedef alındığını ve Esad hükümetini desteklemek amacıyla gerçekleştiğini kaydediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.