Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Roth: Muhafazakar bağımsız basın yok edilmeye çalışılıyor

Almanya Federal Meclis Başkanvekili ve Yeşiller Milletvekili Claudia Roth, tutuklamalarla ilgili sert konuştu. Roth, “Zaman ve Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'ya, Samanyolu televizyonu ve Başkanı Hidayet Karaca'ya, dolayısıyla bir medya...

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2014 23:08
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2014 23:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya Federal Meclis Başkanvekili ve Yeşiller Milletvekili Claudia Roth, tutuklamalarla ilgili sert konuştu. Roth, “Zaman ve Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'ya, Samanyolu televizyonu ve Başkanı Hidayet Karaca'ya, dolayısıyla bir medya grubuna karşı yapılan darbeler Türkiye'de muhafazakâr bağımsız basının yok edilmesini hedefliyor. Bu tutuklamalar iç ve dış politika açısından tehlikeli.” dedi.

Caludia Roth, baskınları ve tutuklamaları gördüğünde hissettiklerini şöyle anlattı: “Şoke oldum ve derin bir endişeye kapıldım. Basın özgürlüğüne karşı yeni müdahaleler beni sinirlendirdi. Basın ve ifade özgürlüğü ekmek ve su gibi her toplumun gereksinim duyduğu temel besin maddelerinden biri. O olmadan demokrasi, bağımsız bilgilenme imkânı oluşmaz. Demokrasilerde dördüncü güç olarak özgür basın vardır ve olması da zorunludur. Türkiye bugün bile dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu, işten atıldığı, sansürlere uğradığı, özgür basına baskı uygulayan bir ülkedir.”

Zaman ve Samanyolu medya grubuna karşı yapılanların bir yıl önceki araştırmacı gazeteciliğin de sayesinde ortaya çıkarılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının intikamı olduğunu söyleyen politikacı, “Tutuklamalar derin rüşveti ortaya çıkaran araştırmacı bağımsız gazeteciliğe karşı yapılmış operasyonlardır.” dedi.

Alman Parlamentosu Başkanvekili Roth, “Tayyip Erdoğan zaten intikam savaşı başlatacağını ve 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının bir neticesinin olacağını ilan etmişti. Şimdi görüldü ki, bu tutuklamalar gazetecileri, bir medya grubunu ve avukatları vurdu. Bunun demokrasiyle, ifade özgürlüğüyle ve düşünce çeşitliliğiyle alakası yoktur.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gittikçe daha fazla biçimde her şeyi siyah-beyaz olarak düşünmekle suçlayan politikacı şöyle devam etti: “Kendisi gibi düşünmeyenleri ve kendisinin istediklerini medyada yazmayanları hızlıca düşman ilan ediyor. Düşman dediği kişileri yabancı güçlerin kullandığı ajanlar ilan ediyor. Türkiye'de gün geçtikçe daha fazla biçimde bir çoğunluk demokrasisi diye bir şey oluşuyor. AKP'nin, Erdoğan'ın, hükümetin yanında yer almayanlar ‘bizden değiller' ile düşman olarak görülüyorlar. Bu ‘düşmanların' özgürce yazma hakları da olmamalı bu anlayışa göre.”

“TÜRKİYE DOSTUYUM”

“Biz Türkiye'de basın özgürlüğünün korunmasını, Türkiye'nin işleyen demokratik bir hukuk devleti olmasını istiyoruz.” diyen Roth, Türkiye'yi sevmesine rağmen düşman ilan edilmesine tepki gösterdi. Roth şöyle devam etti: “Ben Türkiye'nin dostuyum. 30 yıldır Türkiye politikaları üzerine çalışıyorum. Almanya'da her zaman Türklerin haklarının korunmasına destek oldum. Türkiye'ye de demokrasi ve insan hakları için destek verdim, Türkiye'de bulundum. Türkiye düşmanı olduğumu söyleyenler propaganda yapıyorlar. Bu propagandayı maalesef Erdoğan da yapıyor. Sadece Claudia Roth değil, Türkiye'deki insanların yarısı düşman yapılıyor. Erdoğan kendisine muhalif olan herkesi suçlu, darbeci, vatan haini, terörist, ajan ilan ederek komik duruma düşüyor. Bunlar tamamen seçime yönelik söylemler, siyasi propagandalar.”

“ZAMAN'A YAPILAN DAHA ÖNCE DOĞAN GRUBUNA YAPILDI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine Vladimir Putin'i örnek aldığını öne süren Roth şunları belirtti: “Zaman'a yapılan saldırılar daha önce Doğan grubuna da yapıldı. Türkiye'deki basın özgürlüğüne bir kez daha balta vuruldu. Türkiye'nin tek parti devletinden öte tek adam ülke haline gelmesi oldukça kaygı uyandıran bir durum. Bunun demokrasiyle alakası yok. Rusya modelinde de gazeteciler hapse atılıyor, ortadan kayboluyor ve öldürülüyor. Bu durum beni çok kaygılandırıyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.