Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Romenler siyanüre karşı sokaklara döküldü

Siyanürle altın çıkarılmasına karşı haftalardır protesto eylemi düzenleyen çevreci Romenler, bu kez izinsiz yürüdü. Dün gece Universitate meydanında toplanan eylemciler, jandarmanın kurduğu bariyeri aşarak hükümet binasına kadar yürüdü.Her...

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2013 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2013 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Romenler siyanüre karşı sokaklara döküldü
Siyanürle altın çıkarılmasına karşı haftalardır protesto eylemi düzenleyen çevreci Romenler, bu kez izinsiz yürüdü. Dün gece Universitate meydanında toplanan eylemciler, jandarmanın kurduğu bariyeri aşarak hükümet binasına kadar yürüdü.

Her pazar sokağa çıkarak siyanürle altın çıkarılmasını protesto eden grup, yine sokaklardaki yerini aldı. Ellerinde ‘Altın madeni değil, turizm istiyoruz’ ; ‘Sokaklar Romenlere yasak, ama altın madeni için gelenlere değil’ ; ‘Roşia Montana’yı (madeninin bulunduğu ilçe) kurtaralım, siyanür istemiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı. Eylemcilerin sloganlarından hükümetin yanı sıra, politikacılar ve basın da nasibini aldı.

Eylemciler, toplandıkları Universitate meydanından hükümet binasına doğru yürümek istedi. Protestocular polisin önlem almadığı ara sokak ve alt geçitten ana caddeye ulaştı. Polisin grubu kontrol altına alma çabaları sonuçsuz kaldı. Yolu araç geçişine kapatmak zorunda kalan polis, eylemcilere hükümet meydana kadar eşlik etti. Hükümet binası önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Hükümet binası önünde tepkisini oturarak gösteren bir eylemci, “Siyanürle altın çıkarılması halkı zehirlemekten başka bir şey getirmiyor. Siyanürden vazgeçilmesi temel şart. Ancak işin garip yanı, çözümün ne olacağını kimse bilmiyor. Ortada net çözüm teklifi yok.” dedi.

Bayan eylemci ise protestoya katılım sebebini, “Roşia Montana’yı korumak için geldim. Vazgeçsinler projeden ve herkes rahatlasın. Dertler bitsin. İnsanların endişesi ortadan kalksın. Yasa parlamentodan geçmeyecek, inanıyorum buna.” şeklinde açıkladı.

Öte yandan tepkileri tek başına göğüslemekten çekinen hükümet, Roşia Montana yasa taslağını meclise sundu. Taslak, partilerin önergelerine göre şekillenecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.