Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Romanya Zaman, 20. yılını kutladı

Romanya Zaman Gazetesi, kuruluşunun 20. yıldönümünü Bükreş’teki Lumina Üniversitesi’nde kutladı.Türk ve Romenlerden oluşan seçkin bir topluluğun katılımıyla gerçekleşen kutlamada konuşan ünlü tarihçi Mihai Maxim, "Akıl der Frengistan,...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 09:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Romanya Zaman Gazetesi, kuruluşunun 20. yıldönümünü Bükreş’teki Lumina Üniversitesi’nde kutladı.

Türk ve Romenlerden oluşan seçkin bir topluluğun katılımıyla gerçekleşen kutlamada konuşan ünlü tarihçi Mihai Maxim, "Akıl der Frengistan, Servet der Hindistan, Haşmet der Al-i Osman." sözünü Zaman gazetesine uyarlayarak alkış aldı.

Konuşmasında Osmanlı’dan günümüze Türk-Romen ilişkilerini anlatan profesör, yakın tarihteki ilişkilere dair şu tespitlerde bulundu: "Lozan dönüşü İsmet Paşa heyetiyle birlikte, Romanya’da konakladı. Gördüğü güzel muameleyi hatıralarında yazdı. Günümüzde iktisadi, kültürel ve siyasi ilişkiler çok iyi durumda. Eminim ki, hep beraber bu ilişkileri daha da geliştireceğiz." dedi.

Lumina Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen programa, Türk vatandaşları ve soydaşların yanı sıra, Romen sanat ve kültür dünyasından yazarlar, akademisyenler, eğitimciler ve siyaset dünyasından isimler katıldı.

Zaman ailesinin faaliyetleriyle ilgili sunumun yapıldığı programda konuşan Romanya Zaman Temsilcisi Bahadır Van, Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil’in mesajını okudu. Mesajında, Zaman’ın Romanya’da yaşayan soydaş ve vatandaşları, hem Türkiye’den hem Romanya’dan derlediği haberlerle bilgilendirdiğine dikkat çeken Büyükelçi Şölendil, başarılı yayıncılığın devamı temennisinde bulundu.

ZAMAN’IN DURUŞU İLKESELDİR

Romanya Zaman’ın 20. yıl kutlamasında, Today’s Zaman Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt, Zaman’ın basın meslek ilkeleri temelinde yayıncılık anlayışına sahip olduğunun altını çizdi. Bozkurt, "Bizi sürekli hükümet yanlısı olarak görenler şimdi hükümet karşıtı olmakla suçluyor. Zaman’ın duruşu kurumlara ve zamana göre değişmez. Bizim için doğruluk, objektiflik gibi ilkeler önemlidir." şeklinde konuştu.

20. yıl kutlama programında, Romanya Zaman’a yazılarıyla katkıda bulunan ünlü sinema eleştirmeni İlena Danalache de bir konuşma yaptı. Danalache, "Benim için Türkiye; tatil ve tarih araştırmaları güzergahıydı. Artık, Zaman’da yazmakla yeni bir kapı açıldı. İçimizi kaplayan ışık ve heyecan, geleceğimizi de aydınlatsın." dileğinde bulundu. Danalache plaketini, meslektaşı ve 30 yıllık arkadaşı Cleopatra Lorintiu’dan aldı.

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi öğrencisi Madalina Tehrani’nin şarkılarıyla renklenen program, 20. yaş günü pastasının kesilmesiyle sona erdi. Program sonrası sergilenen 20 yıllık arşiv fotoğrafları sergisi ve ikram edilen Türk yemekleri misafirlerden büyük ilgi gördü.

BAKAN GEREA: İKİ KÜLTÜR ARASINDA GÜZEL KÖPRÜLER KURDUNUZ

Ekonomi Bakanı Andrei Gerea, sergi sonrası program hakkındaki düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: "Türklerin ve Romenlerin yüreklerinin beraber attığı bir geceye şahitlik ettik. Türkiye bizim için kardeş ve dost ülke. Burada yaşanan örnek kardeşlik havasına dünyanın ihtiyacı var. Gözler kalbin aynasıdır, basın da toplumun aynasıdır. Siz toplumun gerçek aynası olma yolunda kendinizi ortaya koydunuz. Zaman, iki kültür arasında güzel köprüler kurmayı başardı. Türk eşim ve kızımla ailemizdeki uyum, Türk ve Romen toplumlarının kardeşliğine misal olsun. Medya olarak siz de buna katkıda bulunuyorsunuz zaten."

Program sonrası düşüncelerini paylaşan tarih profesörü Mihai Maxim, "Muhteşem bir akşamdı. Zaman bize çok yakın ve çok prestijli bir gazete. Romanya- Türkiye ilişkilerini objektif ve güzel bir şekilde takdim ediyor. Bunun için bizim size teşekkür etmemiz lazım. Mutlaka gelecekte yeni başarılar kazanacaksınız. Zaman'ın güzel parlak bir geleceği var." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.