Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Putin’den tarihi adım; Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalandı

Rusya, Kazakistan ve Belarus’un dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili anlaşma imzalandı. Eski Sovyetler Birliği coğrafyasında siyasi, ekonomik ve ticari birliğin temelini oluşturacak anlaşmaya, Putin’le birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Putin’den tarihi adım; Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalandı
Rusya, Kazakistan ve Belarus’un dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili anlaşma imzalandı. Eski Sovyetler Birliği coğrafyasında siyasi, ekonomik ve ticari birliğin temelini oluşturacak anlaşmaya, Putin’le birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko imza attı. Gümrük Birliği anlaşması ile gümrükleri sıfırlamayı başaran 3 ülke, 10 yıllık bir geçiş sürecinin ardından mal, hizmet ve paranın serbest dolaşımını öngörüyor.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen Avrasya Yüksek Ekonomik Konseyi’nde konuşan Putin, “Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili anlaşma imzaya hazırlandı. Bunun Rusya, Belarus ve Kazaksitan hükümetlerinin ortak işbirliği ve yakın çalışmalarının sonucu olduğunu söylemek istiyorum.” dedi.

Putin 1 Haziran 2014’den önce tamamlanması planlanan çalışmanın hazırlanmasında ve zorlukların üstesinden gelerek ortak bir çözüm yolu bulunmasında katkısı olanlara teşekkür etti.

Putin, Avrasya Ekonomik Birliği’nin evrensel ve şeffaf prensiplerle çalışacağını, Dünya Ticaret Örgütü norm ve prensipleri ile de uyumlu olacağını belirtti.

Birlikte 170 milyonluk dev bir pazar olduklarını vurgulayan Putin, “Birliğimiz enerji başta olmak üzere dev kaynaklara sahip. Dünya doğalgaz rezervinin beşte biri ve petrol rezervinin de yüzde 15’i bu coğrafyada. Troyka ülkeleri aynı zamanda gelişmiş sanayi, insan kaynakları, entelektüel ve kültür potansiyeline sahip.” bilgisini verdi.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin coğrafi lokasyonunun ulaşım ve lojistik yolları açısından da bölgesel ve küresel düzeyde önemli olduğuna değinen Putin, birliğin hızla değişen ve karmaşık hale gelen dünya dinamikleri açısından öngörülebilirlik kazandıracağını söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de yaptığı değerlendirmede üç ülke ekonomisinin gücünün 2,2 trilyon dolar olduğunu, birliğin 2030’a kadar üç ülke ekonomileri açısından ek 900 milyar dolarlık potansiyel oluşturacağını ifade etti. Nazarbayev’e göre birlik ülke halkları açısından bir yük değil, nimet.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımları ile karşılaşan Moskova, Pekin’le 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzalayarak ekonomik anlamda elini güçlendirmişti. Şimdi de Moskova tarihi bir imza ile yeni birliğinin temellerini atıyor. Kırgızistan ve Ermenistan, önce Gümrük Birliği sonra da Avrasya Ekonomik Birliği’ne dahil olmak için başvurularını yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.