Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Para değişti, arbede çıktı

Hindistan'da kara parayla mücadele kapsamında 500 ve bin rupilik banknotların tedavülden kalkmasının ardından milyonlarca kişi ellerindeki eski banknotları değiştirmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı yerlerde arbede çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2016 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2016 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Para değişti, arbede çıktı
Başkent Yeni Delhi'de, halkın 500 ve bin rupilik banknotları elden çıkarmak için uzun kuyruklar oluşturduğu ATM'lerde para kalmaması üzerine arbede yaşandı. Bankaların, yeni banknotların tükendiğini açıklaması kalabalığın tepkisine neden olurken kentte binlerce kişinin sıra beklediği iki bankada çıkan olaylara paramiliter birlikler müdahale etti.

Delhi polisi, bankaların önünde para değiştirmek için bekleyen kalabalık arasında çıkan arbedeler nedeniyle 3 bin acil ihbar aldıklarını vurguladı. Kollam kentinde, banka müdürünün ellerinde yeni banknot kalmadığını açıklaması üzerine öfkeli kalabalığın bankanın camlarını kırdığı ve bankayı kırıp döktüğü kaydedildi.

Maliye Bakanı Arun Jaitely, sorunun, 200 binden fazla ATM'nin yarısından çoğunun, hükümet tarafından tedavüle sokulan 200 bin rupilik yeni banknotları dağıtmak için ayarlanmamış olmasından kaynaklandığını belirtti. Jaitely, ülkedeki ATM'lerin yeni banknotlara göre yeniden ayarlanmasının iki üç hafta alacağını söyledi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 9 Kasım'da ulusal televizyonda yaptığı konuşmasında, 500 ve bin rupilik banknotların artık tedavülde olmayacağı, nakit olarak kullanılamayacağını açıklamıştı. Son 2 buçuk yılda yetkililerin yaklaşık 19 milyon dolarlık yasa dışı nakit paraya el koyduğunu hatırlatan Modi, verilen kararda, piyasaya sürülen sahte banknotların etkisinin olduğunu söyledi.
Açıklamada, tedavülden kaldırılan banknotları bulunduranların ellerindeki parayı yıl sonuna kadar banka veya postane aracılığıyla hesaplarına yatırabilecekleri belirtildi.

Kararla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlaması ve ülke genelinde son yıllarda artan vergi kaçakçılığı ve kara para ticaretinin minimize edilmesi bekleniyor. Ülkede banka ve ATM'lerin, karar doğrultusunda birkaç gün hizmet vermeyeceği de bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.