Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özgür basına darbe, Houston'da protesto edildi

Türkiye'de özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu, ABD’nin en büyük dördüncü şehri olan Houston’da protesto edildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı program, Houston’un şehir merkezinde bulunan belediye binası önünde gerçekleşti.Protestoda...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 21:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 21:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özgür basına darbe, Houston'da protesto edildi
Türkiye'de özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu, ABD’nin en büyük dördüncü şehri olan Houston’da protesto edildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı program, Houston’un şehir merkezinde bulunan belediye binası önünde gerçekleşti.

Protestoda Houston’daki Türk vatandaşlarının yaptıklarını takdirle karşılayan ABD kongre üyesi Al Green de hazır bulundu. Al Green konuşmasında, “Evet bugün buradayız, çünkü bir çok güzel insana ev sahipliği yapan Türkiye’nin özgürlüklerini savunan bu güzel insanlara destek olmak istiyoruz. Eğer Türkiyeliyseniz ve Türkiye’yi seviyorsanız haydi burada, Türkiye’deki özgür basın ve demokrasi için sizler de sesimize ses verin, bizi destekleyiniz. Ben buradan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry’den ve ABD Başkanı Barack Obama’dan Türkiye’de yaşanan bu sıkıntılara son verilmesi adına gerekli adımları atmalarını talep ediyorum.” dedi. Ayrıca Green, Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasının ABD için de önemli olduğunu vurguladı. Özgürlüğüne darbe vurulan basının sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde özgür olması gerektiğini belirten Green, gösteriye gelenleri takdir etti.

Programda Houston’da bulunan çeşitli sivil toplumları adına Raindrop Türkevi Genel Başkanı Mehmet Okumuş bir basın bildirgesi okudu. Basın bildirgesinde, “Türk-Amerikan toplumu olarak Türkiye’nin en çok satan gazetesi Zaman’a ve önemli TV kuruluşlarından STV’ye yapılan baskınlardan ciddi rahatsızlık duyuyoruz. Demokratik ülkelerde gazetecinin mesleği yolsuzluk iddialarını haber yapmaktır. Mesleğinin gereğini yapan medya mensupları 'devlet düşmanı' değil, aksine demokratik bir Türkiye’nin temel yapı taşlarıdır. Bu son gelişmeler Türkiye’nin zaten gerilemekte olan demokratikleşme çabalarına derin bir darbe vurmuştur. Farklı düşünen kesimlere benzer operasyonların artarak devam edeceğine dair kamuoyunda endişe oluşmuştur. Amerikalı Türkler bu durumdan ciddi endişe duymaktadır. Biz, Türk-Amerikan toplumu olarak, AKP hükümetini Türkiye vatandaşlarının kişilik haklarına, ifade, basın ve toplanma özgürlüklerine saygı duymaya davet ediyoruz. Demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne karşı anti-demokratik uygulamalar derhal sonlandırılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Samanyolu TV’nin canlı yayın programına katılan Okumuş, “Biz bu alanı Türk Festivallerini yapmak için kullanıyorduk. 25 bin civarında Amerikalıyı bu ortamda Türk kültür ve güzelliklerini anlatmak için ağırladık, bir gün bu alanda bu şekilde bir organizasyon yapacağımızı hiç düşünmez ve istemezdik. Bizi bu hallere düşürenleri Allah’a havale ediyoruz. Burada görüştüğümüz Amerikalılar Türkiye’de olan biten olayları anlamakta zorluk çekiyorlar hatta anlayamıyor. Youtube ve Twitter yasaklarının ardından demokrasiye ve özgür medyaya yapılan bu operasyonlar, medya yetkililerin bu şekilde ceza evlerine alınması, bir hukuk devletinde olacak şeyler değil. Özellikle ABD’liler, Türkiye’de yaşanan bu sıkıntıların ardında 2013 yılında gerçekleşen 17 Aralık operasyonun olduğunu düşünüyor. 'Madem yolsuzluk yok; neden araştırılmasına izin verilmiyor?' diye tepkilerini dile getiriyor.” dedi.

Bundan başka Okumuş, kültür merkezlerinin her yıl düzenlemiş oldukları Türkiye’ye tanıtım amaçlı gerçekleştirecekleri programa, 2015’te de Teksas’ın en iyi okullarından 90 kişilik bir öğrenci gurubuna yönelik planladıklarını, fakat Türkiye’de olan bu olaylar sebebiyle bu programı gerçekleştiremediklerini dile getirdi. Okumuş, 2014’te de 90 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen bu gezi programından geriye kalanların ise sadece geziye katılan Amerikalıların tarifsiz memnuniyeti olduğunu söyledi.

Ayrıca Okumuş, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçen ve hakimin şüpheli gördüğü her şahsı tutuklamasına kolaylık sağlayan yasal düzenlemeleri de şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

Demokrasiye ve özgür basına darbeye karşı tepkilerini dile getiren çok sayıda vatandaş ise "Özgür Medya" "Özgür Basın", "Samanyolu susmayacak","Hidayet Abi, Allaha emanet", "Haram Lokma Yemedik" şeklinde sloganlar attı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.