Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özbekistan yarın sandık başına gidiyor

Özbekistan'da halk cumhurbaşkanı seçimleri için yarın sandık başına gidecek. Nüfusu yaklaşık 31 milyon olan ülkede yaklaşık 21 milyon kayıtlı seçmen sandık başına giderek destekledikleri aday için oy kullanacak. Seçimde aralarında...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2015 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2015 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özbekistan'da halk cumhurbaşkanı seçimleri için yarın sandık başına gidecek. Nüfusu yaklaşık 31 milyon olan ülkede yaklaşık 21 milyon kayıtlı seçmen sandık başına giderek destekledikleri aday için oy kullanacak. Seçimde aralarında şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un da olduğu 4 aday yarışıyor.

Seçimde oy verme işlemi yerel saat ile sabah 06.00'da başlayacak akşam 20.00'de sona erecek. Seçimde seçmenler, 44'ü yurt dışında olmak üzere toplamda 9 bin 60 dolayında sandıkta oy kullanacak. Yarınki seçimde cumhurbaşkanı seçilecek aday Özbekistan’ı 7 yıl yönetecek. Seçimi çok sayıda yabancı gözlemci ve gazeteci takip edecek.

Bu arada Merkez Seçim Komisyonu Başkan Mirza Uluğbek Abduselamov, yarın belli aralıklarla ülke genelinde seçime katılım oranı hakkında bilgi verecek. Kesin olmayan seçim sonuçları ise pazartesi açıklanacak.

SEÇİMDE DÖRT ADAY YARIŞIYOR

Seçimde parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi’nde temsil edilen aday gösterdiği dört isim yarışıyor. Parlamentoda 75 milletvekili bulunan Liberal Demokratik Parti'nin(LDP) şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u destekleyecek. 36 milletvekiliyle ikinci sırada yer alan Milli Tiklaniş Demokratik Partisi (MTDP) ise Akmal Saidov’a destek verecek. Mecliste 27 milletvekili bulunan Halk Demokratik Parti (HDP) ise adaylardan Hotamcon Ketmanov için sandık başına gidecek. Mecliste 20 milletvekili bulunan Adalet ve Sosyal Demokratik Parti (ASDP) de Nariman Umarov’u destekleyecek.

Özbekistan’da Aralık 2007’de yapılan bir önceki seçimi şimdiki Cumhurbaşkanı Kerimov yüzde 88 dolayındaki oy desteğiyle kazanmıştı.

Ülkenin seçim yasalarına göre cumhurbaşkanı adayının Özbekistan vatandaşı ve 35 yaşın üstünde olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adaylarında, adaylığını ilan ettiği güne kadar en az 10 yıl Özbekistan'da yaşamış ve resmi dil Özbekçeyi biliyor olma şartı aranıyor. Özbekistan'da cumhurbaşkanı halk tarafından 7 yıllığına seçiliyor. 18 yaşını dolduran her vatandaş sandık başına giderek oy kullanabiliyor.




En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.