Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özbek gazeteciden Kerimov ailesi hakkında şok iddialar

Özbek Gazeteci Usman Haknazarov, Özbekistan’ın merhum Devlet Başkanı İslam Kerimov ve kızının uyuşturucu ticaretinden milyar dolarlar kazandığını iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2017 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2017 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Özbek Gazeteci Usman Haknazarov, Özbekistan’ın merhum Devlet Başkanı İslam Kerimov ve kızının uyuşturucu ticaretinden milyar dolarlar kazandığını iddia etti.

Usman Haknazarov, Özbekistan’ın merhum Devlet Başkanı İslam Kerimov ve ailesi hakkında şok iddialarda bulundu. Özbek gazeteci, İslam Kerimov, kızı Gülnare ve ekibinin uyuşturucu ticaretinden milyarlarca dolar kazanıp parayı ABD’deki bankalara aktardığını iddia etti.

Özbekistan Cumhuriyet Savcılığı “Gülnare Kerimov’un yurt dışına taşınmış varlıkları, 3 milyar 800 milyon dolar tutarında” açıklamasını yaparken, Haknazarov, “Gerçekte bu rakam 5 milyar dolar civarında” dedi.

Rusya’nın istihbarat arşivlerine dayanarak bir yazı kaleme alan Haknazarov, Şöhret Gulamov ve ağabeyi Bahtiyar Gulamov’ın (Özbekistan’ın eski ABD Büyükelçisi) elde ettikleri paraların çoğunluğunu Afganistan’dan uyuşturucu ticaretinden kazandığını iddia etti. Haknazarov, bu paraların transfer bilgilerinin eski Sovyetler Birliği devletleri ile Avrupa Birliği ülkelerine sızdırıldığını öne sürdü. Rusya Milli İstihbarat Teşkilatı dosyalarında, “Şöhret Gulamov, eroin ticaretini İslam Kerimov ve Özbekistan Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Rustem İnayetov’un emriyle ve üstelik Batı ülkeleri istihbaratı işbirliği ile yapmıştır” ifadelerinin geçtiğini kaydeden Özbek gazeteci, Gulamov’un Afganistan’dan demiryoluyla Özbekistan topraklarına geçen trenleri bizzat kontrol ettiğini, her vagondan 2 milyar dolar rüşvet aldığını iddia etti.

Haknazarov, şu ifadelere yer verdi:

“Gulamov, ayrıca ayda iki kez geçen eroin dolu vagonların diğer ülkelere transferini gerçekleştiriyordu. Transferin güvenliği için de rüşvet alıyordu. Şöhret Gulamov’un kazandığı paralar hesaplandığında aylık 40 milyar; yılda 500 milyar dolar civarında olduğu anlaşılmıştır. 2004 Şubat ayında Rus lider Putin, İslam Kerimov’un yüzüne bizzat eroin ticaretinden duyduğu rahatsızlığı söylemiştir.”

İddia edilen liste

Gazeteci Usman Haknazarov’un iddiasına göre; altın, uranyum, uyuşturucu, gaz, petrol ve renkli metal ithalatıyla kazanılan parayı yurt dışına taşıdığı öne sürülen kişilerin listesi şu şekilde:

“Cumhurbaşkanı İslam Kerimov: 196 milyar dolar

Eski Millî İstihbarat Yardımcısı Şöhret Gulamov: 149 milyar 300 milyon dolar

Eski senatör Nikolay Kuçerski: 90 milyar dolar (Şu an Moskova’da sığınmacı olarak yaşıyor)

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Rustam İnayatov: 70 milyar dolar

Eski Vergi Bakanı Botir Parpiev: 50 milyar dolar

Eski Maliye Bakanı Rustam Azimov: 50 milyar dolar

Mirabror Usmanov: 40 milyar dolar

Eski Merkez Bankası Başkanı Fayzullah Mullacanov: 30 milyar dolar

Eski Milli İstihbarat Başkanı Müsteşarı Hayat Şarifhocayev: 12 milyar dolar

Eski Milli İstihbarat Başkanı Müsteşar Yardımcısı Cevdat Şarifhocayev: 8 milyar dolar”

“Gerçek rakam çok daha fazla”

Gazeteci Usman Haknazarov, Gülnare Kerimov’un yurt dışına taşınmış varlıklarının 5 milyar dolar civarında olduğunu öne sürdü. Haknazarov “Şunu söylemek lazım ki, Kerimov’un yurt dışına sermaye taşıyan liderlerden biri olduğu kesindir. Ve gerçek rakamlar toplamda yaptığı işlerin yüzlerce katıdır. Eski Milli İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Şühret Gulamov ise Özbekistan’ın en zengin insanlarından sayılmaktadır. Bu yılın temmuz ayında iş gezisi sebebiyle Taşkent’e gelen Rusya’nın istihbarat görevlileri, mahkemeye bazı delillerle beraber Gulamov hakkında yurt dışına özelikle ABD’ye havale edilen 149 milyar 300 milyon doların belgelerini sundu. Bu paraların çoğunluğunun Gulamov’un ABD’de bulunan ağabeyi Bahtiyar Gulamov vasıtasıyla Amerikan bankalarına yatırıldığı bilgisi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği’nden ayrılan ilk devlet olan Özbekistan, bağımsızlığını 1 Eylül 1991’de ilan etmişti. Ülkeyi, öldüğü tarih olan 2 Eylül 2016’ya kadar İslam Kerimov yönetmişti. Bu süreçte Kerimov ve ailesi hakkında çok sayıda spekülasyon ortaya atılmıştı. Kerimov’un hayatını kaybetmesinin ardından yerine Şavkat Mirziyoyev geçmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.