Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı Saray Kıyafetlerine Macarlardan Büyük İlgi

Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yılı nedeniyle Budapeşte’de düzenlenen ‘Osmanlı Saray Kıyafetleri Defilesi’ Macarlardan büyük ilgi gördü.Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de ana sponsorluğunda Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü...

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yılı nedeniyle Budapeşte’de düzenlenen ‘Osmanlı Saray Kıyafetleri Defilesi’ Macarlardan büyük ilgi gördü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de ana sponsorluğunda Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yılı nedeniyle Osmanlı Saray Kıyafetleri Defilesi’ yapıldı. İtalyan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen defileye yaklaşık 400 Macar davetli katıldı. Macar medyasının da çok büyük yoğun ilgi gösterdiği defilede, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Azerbaycan Büyükelçisi Vilayat Guliyev de hazır bulundu.
Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, programın açılışında yaptığı konuşmada, son 5 yıldan bu yana Macaristan’da ulusal kanallarda gösterilen Türk dizilerine Macarların büyük rağbet gösterdiğini söyledi. Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ise Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatının 450’nci yıl dönümü münasebetiyle 2016’nın Kanuni yılı ilan edildiğini belirtti. Gül, “Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü olarak 2016 yılı içerisindeki kültürel faaliyetleri bu minvalde gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Dünden bugüne Osmanlı kıyafetleri defilesinin amacı 600 yıllık bir devletin giyim kültürünü, özel hazırlanmış kıyafetlerle dost Macar halkına tanıtmaktır” ifadelerini kullandı.
22 Osmanlı Saray kıyafetinin Osmanlı canlı müziği eşliğinde sergilendiği defilede, Kanuni Sultan Süleyman’ın “Muhibbi” mahlasıyla yazdığı bazı şiirler Macarcaya çevrilerek okundu. Defilenin sona ermesinin ardından ise Bursa’dan getirilen baklava ve şerbetler ikram edildi.
Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın, Muhteşem Yüzyıl dizisinin çok yoğun ilgi gördüğünü, dizinin halan gösterildiğini bu nedenle defileye çok yoğun ilginin olduğunu belirtti. Fakılı, “İtalyan Kültür Enstitüsü’nün bu güzel salonunda düzenlenen defilede kültürümüzü tanıttık. Osmanlı dönemine ait giysileri tanıttık. Türk-Macar ortak kültürünü ortaya koyduk. Çok güzel bir gece oldu” dedi. diye konuştu.
Budapeşte Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ise, Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatının 450’nci yıl dönümü münasebetiyle 2016’nın Kanuni Yılı ilan edildiğini, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü olarak dünden bugüne Osmanlı kıyafetlerinin defilesini düzenlediklerini ve hem Macar halkının hem de Macar basınının gösterdiği yoğun ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini açıkladı. Gül, bu gibi faaliyetleri 2016 yılı içinde hem Budapeşte’de hem de Kanuni Sultan Süleyman’ın 1566 yılında vefat ettiği Zigetvar şehrinde yapacaklarını ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.