Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obama: “Nükleer Terör Tehdidi İle Karşı Karşıyayız”

ABD Başkanı Barack Obama, Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “Nükleer malzemelerle ilgili teröristlere karşı mücadele edebilmek için bir araya gelip riskleri önemli ölçüde azaltmayı başardık ve...

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Başkanı Barack Obama, Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “Nükleer malzemelerle ilgili teröristlere karşı mücadele edebilmek için bir araya gelip riskleri önemli ölçüde azaltmayı başardık ve buna rağmen nükleer terör tehdidi ile karşı karşıyayız” dedi.
ABD’nin başkenti Washington’da Nükleer Güvenlik zirvesi başladı. 50’den fazla ülkenin yer aldığı 35 ülkenin de devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katıldığı zirvenin açılış konuşmasını ise ABD Başkanı Barack obama yaptı. Son yıllarda nükleer güvenlik girişimleri gösterildiğini kaydeden Obama, Arjantin, İsviçre ve Özbekistan’ın kendi ilkelerinde uranyumu temizlediğini, Çin’in çalışmalarını sürdürdüğünü Japonya’nın ise yarım ton yüksek seviyede zenginleştirilmiş plütonyum maddesini kendi ülkesinden dışarıya atmak için çalıştığını söyledi. Çalışmalar sonucunda nükleer malzemelerin fiziki güvenliğini sağlanmasına yönelik bir anlaşmanın hayata geçirilmesi için mutabık kalındığını ifade eden Obama, “Gelecek haftalarda yeni nükleer alt yapılar oluşturulacaktır. Birçok ulus bu süreci zamanında tamamlamak için zirveye yetiştirilebilmek için çalışmalarını hızlandırmıştır. Kendilerine teşekkür etmek isterim. ABD kendi üstlerine yapmayı devam edecek. Bizim askeri üzerimize düşen yükümlülükleri de yerine getirmeye devam edeceğiz ve saydam bir şekilde güvenlik önlemlerini alacağız. Yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum konusunda kamuoyuna açık bir çalışma gerçekleştirdik” dedi.
“DAEŞ’İN GAZ ATAKLARI KULLANDIĞINI GÖRÜYORUZ”
Yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyum konusundaki çalışmalara herkesin katıldığını bildiren Obama, “Nükleer malzemelerle ilgili teröristlere karşı mücadele edebilmek için bir araya gelip riskleri önemli ölçüde azaltmayı başardık ve buna rağmen nükleer terör tehdidi ile karşı karşıyayız. Bizim çalışmalarımız sayesinde şuana kadar herhangi bir terörist örgüt nükleer silahları elde etmeyi başaramadı. Paris’te Brüksel’de saldırılar gerçekleştirmiş olan teröristleri baktığımızda DAEŞ’in gaz atakları kullandığını görüyoruz. Irak’ta bunlar da kullanıldı. Fakat şuana kadar nükleer silah elde etmiş olamadıkları için bunları kullanamadılar ama ellerinde bu imkan olsaydı bunları kullanacaklardı. Dolayısıyla nükleer terör eylemlerine karşı yapabileceğimiz en önemli önlem bunların terör örgütlerinin eline geçmesini engellemek olacak. Yaklaşık olarak 2 bin ton nükleer malzemenin yeterli seviyede güvenliği sağlanabilmiş değildir. Yüzbinlerce insan nükleer silahlarla öldürülebilir. Bu da insani insani, siyasi, ekonomik ve çevresel anlamda büyük bir felaket getirecektir. Dünyamızı değiştirecek bir tehlikedir. Bunu değiştiremeyiz ama daha iyi güvenlik önlemleri almalıyız. Tehlikeli maddeleri güven altına alabilmeliyiz. Böyle kaçakçılığın yayılmasını ülkelerimizde önleyebiliriz. Koalisyonun çalışmaları kapsamında birçok ülke bu çalışmalara katıldı. Sade nükleer silahlara ulaşmaları anlamında değil diğer kitle imha silahlarına da ulaşmalarını engellemek gerekmektedir” açıklamasını yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.