Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obama: İmparator değilim

Çizdiği vizyona yaklaşmak için çaba gösterdiğini söyleyen ABD Başkanı Obama, 8 yıllık görevi sonunda önemli işleri tamamlamak istediğini dile getirdi. Temkinli konuşan Obama, "Olmak isterdim ama imparator değilim" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2014 03:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2014 04:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Obama: İmparator değilim
 ABD Başkanı Barack Obama, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'e özel demeç verdi.

Obama'nın açıklamalarını gündeminde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında olduğu dünya liderlerinin NSA tarafından dinlenmesi skandalı vardı.

Merkel ile olan samimi ilişkilerinin bozulmasını istemediğini söyleyen Obama, "Ben ABD Başkanı olduğum sürece, Şansölye Merkel'in bu konuda endişe duymasına gerek yok. Belki Şansölye Merkel ile dış politika konularında kendileriyle her zaman aynı fikirde değilim ancak bu dinleme için bir neden olamaz" diye konuştu.

Obama, "İstihbarat yeteneklerimizi korumamız, sadece bizim değil, Almanya dahil tüm dost ve müttefiklerimizin güvende olması için gerekli" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı seçilmeden önce Berlin'e yaptığı ziyarette Almanları derinden etkileyen konuşmasının hatırlatılması ve son gelişmelerin Almanlar da hayal kırıklığına yol açtığının belirtilmesi üzerine Obama, şunları kaydetti:

"Belki olmak isterdim ama ABD Başkanı olarak ben dünyada hükmeden bir imparator değilim. Yapmaya çalıştığım daha önce çizdiğim vizyona her gün bizleri biraz daha yaklaştırabilmek için çaba göstermek. Umudum 8 yıllık görev süremin sonunda önemli işleri tamamlamış olmak. İnsanların hakkımda şunları söylemesini umut ediyorum.

O, Irak'taki savaşı sorumlu bir şekilde sonlandırdı. Sorumlu bir şekilde Afganistan'daki savaşı bitirdi. 11 Eylül'ün ardından, diplomasiye, çok taraflı anlaşmaların ve kurumların oluşturulmasına odaklandı. İklim değişikliği konusu tümüyle çözülemese de, bu konuda ilerleme sağladı. Eğer bunları başarabilirsem, daha önce Berlin'de çizdiğim vizyona biraz daha yaklaşmış ve zamanı iyi değerlendirmiş olacağız ."

'ARTIK DİNLEMEYECEĞİZ'

Kısa adı NSA olan Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkması geçen yıl Washington ile Berlin arasında gerileme neden olmuş, ABD Başkanı Obama, kurumun faaliyetlerini gözden geçirme sözü vermişti. Obama, cuma günü açıkladığı NSA'de reform planları kapsamında, "Yakın dost ve müttefik ülkelerin" liderlerinin gizlice dinlenmeyeceğini açıklamıştı.

(ntvmsnbc)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.