Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obama'dan Trump'a ağır sözler

ABD Başkanı Barack Obama, Demokrat Partili başkan adayı Hillary Clinton'a destek için katıldığı mitingde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump hakkında sert sözler sarf etti. Trump'ın seçim tarihi konusunda yaptığı hata ise ABD'de espri konusu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2016 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Obama'dan Trump'a ağır sözler
ABD Başkanı Obama, North Carolina eyaletinin Greensboro kentindeki mitingde, üst düzey Cumhuriyetçi Partililerden, Donald Trump'a verdikleri desteği resmen geri çekmeleri çağrısında bulundu.

2005 yılında kadınları aşağılayıcı sözler söylediği videonun ortaya çıkmasının ardından zor duruma düşen Trump'ın tartışma yaratan sözlerini kınayıp hâlâ Beyaz Saray'a gitmesi için destek vermenin anlamsız olduğunu söyleyen Obama, "Şu anda insanların 'Ağır şekilde kınıyoruz, gerçekten onaylamıyoruz ama hâlâ destek veriyoruz' dediklerini duyuyoruz. Hala başkan olması gerektiğini düşünüyorlar ve ben buna anlam veremiyorum" dedi.

Trump'ın kadınlar hakkındaki sözlerinin, bir dükkanda çalışmasını bile engelleyeceğini söyleyen Obama, "7-Eleven'a bir iş başvurusu yaparken bile kabul edilemeyecek şeylerin söylendiği bir durum var" dedi.

Obama'nın konuşması sırasında sözleri Clinton karşıtları tarafından kesildi.

ABD Başkanı Obama, tepkiler üzerine "İşte bu demokrasinin işlediğinin göstergesi. Harika" ifadesini kullandı.

Protestoculardan biri ise üzerinde "Tecavüzcü Bill Clinton" yazan tişörtünü göstererek, Hillary Clinton'ın eşine geçmişte yöneltilen ve Trump tarafından tekrar gündeme getirilen tecavüz suçlamalarına gönderme yaptı.

Trump'ı güç duruma düşüren 2005 yılındaki kayıtta, "Access Hollywood" adlı programın çekimlerine katılmak üzere bir otobüsle stüdyoya gelen Trump, otobüsteyken TV sunucusu Billy Bush ile sohbet ediyor. Kayıtta adı gizlenen bir kadınla ilgili olarak Trump’ın sözleri dikkat çekiyor. Trump, evli bir kadınla birlikte olduğunu, ancak onu baştan çıkaramadığını anlatıyor. Daha sonra Billy Bush ve Trump, kendilerini bekleyen programda yer alan oyuncu ve model Arianne Zucker hakkında cinsel yorumlar yapmaya başlıyor.

Söz konusu videoda Billy Bush, bir kadın hakkında “Eskiden harikaydı. Aslında hâlâ çok güzel” diyor. Trump ise o kadını baştan çıkarmaya çalıştığını belirterek “Ancak başarısız oldum. Kabul ediyorum. Onunla yatmaya (argo kullanıyor) çalıştım. O zaman evliydi” diyor. Trump, kadınla ilgili “Onu mobilyacıya götürmüştüm. Mobilya almak istiyordu. Ona bir o..... gibi yürüdüm, ama evliydi ve başarılı olamadım. Şimdi ise yapma göğüsleri var. Görünüşü tamamen değişti” ifadelerini kullanıyor.

Billy Bush ile Trump’ın sohbeti Access Hollywood çekimlerinin yapılacağı stüdyonun önüne gelince kendilerini bekleyen kadın sunucu Arianne Zucker’a yoğunlaşıyor. Billy Bush, Zucker için “Mor kıyafetler içinde çok seksi” diyor. Trump ise “Otomatik olarak güzellere çekiliyorum. Onları öpmeye başlıyorum. Bir mıknatıs gibi” diyor. Donald Trump, “Bir yıldız olduğunda bunu yapmana izin veriyorlar. İstediğin her şeyi yapabilirsin. Onların cinsel organına (argo kullanıyor) dokunabilirsin” sözlerini kullanıyor.

ABD'de 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerine bir aydan az süre kala yapılan anket, Clinton ile Trump arasındaki farkın 9 puan olduğunu gösterdi.

ABD'de 58. başkanlık yarışı yaklaşırken NBC News kanalı ile Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin yaptığı ortak anketin sonucuna göre Clinton, seçmenlerin yüzde 46'sının, Trump ise yüzde 37'sinin desteğini aldı. Aynı ankette Liberteryan Parti adayı Gary Johnson'a yüzde 8, Yeşil Parti adayı Jill Stein'e de yüzde 2 oy çıktı. İki rakibin baş başa değerlendirildiği formatta ise Clinton yüzde 50 oy oranına ulaşırken, Trump yüzde 40'ta kaldı.

Bu arada Donald Trump'ın dün gece Florida'daki mitinginde seçim tarihini karıştırması ABD medyası tarafından tiye alındı. Trump'ın, mitingin ilk dakikalarında kendisini dinleyen kalabalığa, "Gidin ve kaydolun. 28 Kasım'da oy vereceğinizden emin olun" diyerek yaptığı çağrı, Amerikan basınında espri konusu oldu. Seçim tarihini karıştırarak 8 Kasım yerine 28 Kasım diyen Trump'ın bu hatası Amerikan basınında manşetlere taşındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.