Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

NSU’dan ders alındı; bağımsız kontrol komiteleri yolda

Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde aşırı sağcı saldırıların önüne geçilmesi ve NSU cinayetleri ile güven kaybına uğrayan kurumların güven tazelemesi için kontroller sıkılaştırılıyor.Eyalet hükümeti, bu cinayetlerinin...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde aşırı sağcı saldırıların önüne geçilmesi ve NSU cinayetleri ile güven kaybına uğrayan kurumların güven tazelemesi için kontroller sıkılaştırılıyor.

Eyalet hükümeti, bu cinayetlerinin ardından güvenlik kurumlarına karşı azalan güveni geri kazamak için reforma gidiyor. İstihbaratın kendi başına hareket etmesinin önüne geçmek için Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eyalet Meclis Grubu tarafından Meclis’te bağımsız kontrol komitesi kurulması gündeme getirilenler arasında. Koalisyon hükümetinin ortak basın toplantısında, SPD ve Yeşiller konuyla ilgili tam mutabakat sağladı.

SPD'li Eyalet İçişleri Bakanı Reinhold Gall ise böyle bir komisyonun yeni bilgi adına fazla getirisi olmayacağını savundu.

Gündemdeki bir diğer konu da eyalet istihbarat teşkilatının bağımsız icraatlarına yapısal değişikliklerle son verilmesi. Yeşiller parlamento sekreteri Uli Sckerl, partisine ve siyasilere çağrı yaparak, reform önerilerine açık olmalarını talep etti. Sckerl, 16 ayrı eyalette mevcut 16 ayrı istihbaratın kendi başına hareket etmesini eleştirdi. SPD’de de daha önce istihbarat dosyalarına sadece İçişleri Komitesi ve İstihbarat Daimi Kontrol Komitesi’nin bakabilmesinin demokrasi adına iyi bir tutum olmadığını söyleyerek, gizli belgelerin her bir parlamentere açık olması için gerekli yasa değişikliklerine gidilmesini istemişti.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) tarafından katledilenlerin müdahil avukatlığını üstlenen Mehmet Daimagüler de BW Eyalet Meclisi bünyesinde NSU cinayetleri ile ilgili bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etmişti. Daimagüler, Stuttgart’ta katıldığı bir panelde NSU’nun eyalette işlediği cinayetlerin yeterince aydınlatılmadığını söyleyerek şöyle demişti: "NSU cinayetleri konusunda Federal Meclis komisyonun raporuna göre halen kafa karıştıran birçok soru cevapsız kaldı. Bu soru işaretlerine eyaletin kendi meclis araştırma komisyonunun açıklık getirmesi gerekiyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.