Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Norveç medyası, özgür basına yapılan operasyonu böyle gördü

Özgür medyaya 14 Aralık operasyonuna diğer Avrupa ve dünya ülkeleri gibi, Kuzey Avrupa ülkelerinden Norveç de sessiz kalmadı. Bakanlık yetkililerinden bazı önemli gazetecilere ve siyasi parti liderlerine kadar birçok önemli isim, Zaman Gazetesi'ne...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 19:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 19:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Norveç medyası, özgür basına yapılan operasyonu böyle gördü
Özgür medyaya 14 Aralık operasyonuna diğer Avrupa ve dünya ülkeleri gibi, Kuzey Avrupa ülkelerinden Norveç de sessiz kalmadı. Bakanlık yetkililerinden bazı önemli gazetecilere ve siyasi parti liderlerine kadar birçok önemli isim, Zaman Gazetesi'ne ve Samanyolu TV'ye yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek kınadı. Özellikle, Norveç Hıristiyan Halk Partisi (Krf) Genel Başkan Knut Arild Hareide'nin, ''Türk yetkililer, operasyonlarla kendilerini eleştiren medyayı engelliyor.'' ifadeleri dikkat çekti.

Operasyonların hemen ardından Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştiren Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende, Türk yetkililere uyarılarda bulundu. Türk meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Brende, Zaman’a ve Samanyolu TV'ye yapılan operasyonu Norveç Haber Ajansı’na değerlendirerek, “Türkiye’deki medya temsilcilerinin ve gazetecilerin gözaltına alınması rahatsız edici bir durum.” dedi. Ayrıca Brende, gözaltıların Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğü konusunda yeni bir çatlak açtığına ve bundan endişe duyduklarına dikkat çekti.

Norveç Hıristiyan Halk Partisi (Krf) Genel Başkan Knut Arild Hareide ise, Türk hükümetinin ifade özgürlüğü konusunda başarısızlık yaşadığını, gazeteci ve medya mensuplarını hedef alan operasyonlarını şiddetle kınadığını ifade etti. Genel Başkan Hareide, 20'nin üstünde gazeteci ve farklı medya mensuplarının gözaltına almakla Türk yetkililerinin, kendilerini eleştiren özgür medyayı önlemeyi amaçladığını belirtti.

Norveçli gazeteci Knut Olav Åmås da, tutuklanmaların, ülkenin basın özgürlüğü için endişe verici olduğunu söyledi. Ülkenin ünlü gazetecilerinden olan Åmås, Norveçli gazetecilerin Türkiye'de yaşananları yakından takip ettiğini belirterek, "Gözaltılar, Türkiye'nin basın ve medya özgürlüğü için oldukça endişe verici." şeklinde konuştu.

Norveç’in en büyük günlük gazetesi Aftenposten, operasyonları, "Türk polisinden, Türkiye’nin en büyük gazetesi ve TV kanalına baskın’’ başlığı ile duyurdu. Gazete, Norveç Haber Ajansı'ndan (NTB) alıntı yaptığı haberde, Dumanlı’nın, "Özgür basın susturulamaz." ifadelerine de yer verdi. Haberde, Dumanlı’nın, gözaltına alınmadan önce kameralara yaptığı şu konuşmalara da değinildi: "Beni gözaltına alacakları burada bekliyorum. Sadece gelin ve beni götürün. Sizi burada bekliyorum."

Ayrıca Aftenposten gazetesi, Ekrem Dumanlı’ya gazete önüne kendisine destek için gelen takipçilerinin, "Türkiye seninle gurur duyor." şeklinde destek verdiğini de hatırlattı. Haberde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Hükümet bir darbe hükümetidir. Demokrasiye yönelik darbe yapılıyor.” sözlerine atıfta bulunuldu. Ayrıca haberde, Erdoğan'ın defalarca intikam alacağını söylediği bilgisine de yer vermesi dikkat çekti.

Norveç Radyo Televizyon Kurulu ise, operasyon sonrası, Türk yetkililerin sert eleştirilere maruz kaldığını yazdı. Kurul, internet sayfasında yayınladığı haberde, gazetecilerin gözaltına alınmasına yönelik yapılan operasyonları değerlendirdi. Haberde, Fethullah Gülen Hocaefendi'ye yakınlığı ile bilinen gazetecilerin ve TV yapımcılarının gözaltına alınmasından hemen sonra, Türk yetkililerine, yurt içi ve dışından sert eleştiriler geldiği kaydedildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.