Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nijerya'da genel seçimler yapılıyor

Nijerya’da terör saldırıları sebebiyle ertelenen devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu ülkenin kuzey bölgesinde Boko Haram terör örgütünün saldırıları gölgesinde bugün yapılıyor.Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2015 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2015 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nijerya’da terör saldırıları sebebiyle ertelenen devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu ülkenin kuzey bölgesinde Boko Haram terör örgütünün saldırıları gölgesinde bugün yapılıyor.

Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da 14 siyasi partinin adayları devlet başkanlığı için yarışacak. Boko Haram tehdidi nedeniyle daha önce ertelenen devlet başkanlığı seçimlerinde ilk turda yüzde 50 oy alan aday Cumhurbaşkanı olacak. İlk turda kazananın belli olmaması durumunda en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak. İkinci turda en çok oy alan aday seçimleri kazanmış olacak.

Seçimlerin en güçlü iki adayı devlet başkanı Goodluck Jonathan ve Muhammed Buhari gösteriliyor. İki lider seçim öncesi sağduyu çağrısı yapmış, iyi niyet antlaşmasına imza atarak taraftarlarını şiddetten uzak durmasını istemişti.

Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olan Nijerya’da yolsuzluk ve terör saldırılırı ana problem olarak gösteriliyor. Mevcut başkan Jonathan yolsuzluklara izin vermekle eleştiriliyor. Özellikle ulusal petrol şirketi milyarlarca doları bulan yolsuzluk skandalları ülke gündemini uzun süre meşgul etmiş ve Jonathan dönemi eleştirilerin merkezi haline gelmişti. Buhari ise seçim kampanyasında yolsuzluklar ile Boko Haram örgütle mücadeleye büyük yer ayırdı.

Devlet başkanlığı seçimlerinde ilk kez bir bayan aday olurken seçimlerin favorisi olarak Buhari ve Jonathan olarak gösteriliyor. Her iki adayın birbirine yakın oy oranlarıyla öne çıkması bekleniyor. Boko Haram örgütü ise ülkenin kuzeydoğusunda seçime izin vermeyeceklerini bildirdi.

Mevcut hükümet, 28 Mart’ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri öncesinde güvenlik gerekçesiyle sınır kapıları üç günlüğüne giriş çıkışlara kapatıldığını duyurmuştu. Kapatılan sınırlar sayesinde güvenliğin sağlanması ve mükerrer oy kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.