Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Netanyahu: Müzakereler, İran’ın nükleer silah edinmesinin önünü açıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Kongre’de yaptığı konuşmada P5+1 ülkeleri ile İran arasında devam eden nükleer müzakereleri eleştirdi. Henüz bir anlaşmaya varılmayan müzakereleri 'çok kötü bir anlaşma' sözleriyle nitelendiren...

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 21:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 21:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Kongre’de yaptığı konuşmada P5+1 ülkeleri ile İran arasında devam eden nükleer müzakereleri eleştirdi. Henüz bir anlaşmaya varılmayan müzakereleri 'çok kötü bir anlaşma' sözleriyle nitelendiren Netanyahu, İran’ın engellenmesi bir yana nükleer silah elde etmesi için önünün açıldığını iddia etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu iki ülke arasında diplomatik krize neden olan Kongre konuşmasını gerçekleştirdi. Netanyahu, konuşması sırasında ABD’li milletvekili ve senatörler tarafından birçok kez ayakta alkışlandı. Netanyahu’yu protesto eden 56 Demokrat milletvekili ve senatör konuşmaya katılmadı.

İran nükleer müzakerelerini ağır bir dille eleştiren İsrail Başbakanı, İran’ın sadece İsrail için değil dünya için tehdit oluşturduğunu söyledi. Birçok kişinin İran’ın ülkeler topluluğuna dahil olacağını umduğu sırada bu ülkenin diğer ülkeleri yok etmek ile meşgul olacağını ifade etti. İran’ın engellenmesi gerektiğini ifade eden Netanyahu, "Şu anda müzakereleri devam eden anlaşma, İran tarafından kabul edilirse bu anlaşma İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemeyecek. İran’ın nükleer silahları elde etmesini garantileyecek." dedi.

Uzun zamandır bir anlaşma sağlanamamasının kötü bir anlaşmadan daha iyi olacağını savunduklarını dile getiren Netanya, "Bu kötü bir anlaşma. Çok kötü bir anlaşma. Onsuz daha iyiyiz. Bize bu kötü anlaşmanın tek alternatifinin savaş olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. Bu kötü anlaşmanın alternatifi çok daha iyi bir anlaşma." dedi.

Müzakerelerde görüşülen anlaşmanın İran’a iki büyük imtiyaz sağlayacağını dile getiren Netanyahu, şöyle devam etti: "Birincisi İran büyük nükleer programa terk edilmiş olacak. İkincisi nükleer program üzerindeki kısıtlamaları 10 yıl boyunca kaldıracak. Bu yüzden bu çok kötü bir anlaşma. İran’ın bombaya giden yolunu engellemiyor, İran’ın bombaya giden yolunu açıyor."

Öte yandan Netanyahu, anlaşmanın hiçbir nükleer tesisin yıkılmasını içermediğini de belirtti.

Anlaşma sonrasında İran’ın olumlu yönde değişeceğini inanmadığını söyleyen Netanyahu, "İran’ın nükleer programı daha iyi bir anlaşmaya ısrar edilmesi ve özellikle petrol fiyatlarına bağlı olarak zayıflayan rejime baskıların sürdürülmesi ile mevcut önerilerin ötesinde geri götürülebilir." ifadelerini kullandı.

İran ile IŞİD’in 'militan İslam'ın öncüsü olmak' konusunda rekabet içinde olduğunu dile getiren Netanyahu, "Düşmanınızın düşmanı sizin düşmanınızdır." dedi.

Dünyanın karşısındaki en büyük tehdidi, 'militan İslam'ın nükleer silaha sahip olması' şeklinde tanımlayan Netanyahu, "IŞİD’i yok etmek ve İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermek; mücadeleyi kazanmak ancak savaşı kaybetmek olacaktır. Bunun olmasına müsaade edemeyiz." uyarısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.