Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Netanyahu, ABD'yle krize neden olan ziyaretine başladı

İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu, Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde (AIPAC) yaptığı konuşmada, iki ülke arasında mevcut krizin farkında olduğunu ancak köklü ve güçlü ilişkileri daha da ileriye taşıyacaklarını...

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 20:13
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu, Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde (AIPAC) yaptığı konuşmada, iki ülke arasında mevcut krizin farkında olduğunu ancak köklü ve güçlü ilişkileri daha da ileriye taşıyacaklarını söyledi. Bibi konuşmasında Obama'ya saygı duyduğunu ancak İran'ın nükleer çalışmasına karşı duruşunda da geri adım atmayacağı mesajını verdi.

ABD siyasetinde krize neden olan Bibi, ziyaretinin ilk gününde Washington DC'de düzenlenen AIPAC’ın yıllık kurultayına katıldı. Bibi, İsrail-ABD ilişkileri için "İttifakımızın sesi ve dostluğumuz güçlü." diye konuştu.

Amerika ile İsrail arasındaki ilişkilerin İsrail devletinin kurulmasından sonra zaman zaman sıkıntı yaşasa da hep güçlenerek devam ettiğini belirten Netanyahu, "Ara sıra anlaşmazlıklar olsa da Amerika ve İsrail arasındaki dostluk her geçen yıl daha da güçleniyor. Mevcut anlaşmazlık da yine bizim dostluğumuzu gelecekte daha da büyümesine, güçlenmesine yol açacak. Neden diye sorarsanız söyleyeyim: Çünkü aynı hayali paylaşıyoruz. Çünkü bizler aynı dünya için dua ediyor ve umut besliyoruz." ifadelerini kullandı.

Liberal ABD basınına göre Bibi'nin İsrail’e karşı herhangi bir tehdit unsuru gördüğünde tavsiyede bulunma yerine Washington’a agresif davranması iki ülke ilişkilerine zarar veriyor. Netanyahu, Obama yönetiminin İran ile devam eden nükleer diplomasi çabalarını İsrail'in güvenliğini riske ettiğine inandığını açıkca dile getirmişti. Yarın Kongre’de konuşacak olan Netanyahu’nun İsrail’in güvenliğinin tehlikeye atıldığı yolunda eleştiride bulunması bekleniyor. Bibi’nin Kongre’deki konuşmasının içeriği, Obama hükümetinin İran’ın nükleer çalışmasına yaklaşımının bölge ve İsrail için tehlike risklerini azaltmadığı şeklinde olması bekleniyor.

Henüz Kongre’de yapmadığı konuşması için çok şeylerin yazılıp konuşulduğunu belirten Bibi, İran’ın dünyada teröre destek veren ülke olduğu iddiasını yineledi. AIPAC’in kurultayına katılan yaklaşık 15 bin kişiye hitaben Bibi, "İran’ın nükleer silah elde ettiğini bir hayal edin; neler yapabilir diye?" seslendi.

Geçtiğimiz ay Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner tarafından ABD’ye davet edilen Bibi, Beyaz Saray’ın gelmemesi ısrarına rağmen dün ABD’ye gelmişti. Yarın Kongre’de konuşacak olan Bibi’nin gündeminde İran’ın nükleer çalışması yer alacak. İki ülke arasında krize neden olan ziyareti Obama hükümeti çok sert dille eleştirirken, Cumhuriyetçi Partililer İran konusunda Netanyahu’nun poltikasına destek veriyor.

Başkan Barack Obama, Netanyahu’nun ABD ziyareti esnasında kendisi ile görüşmeyeceğini daha önce dile getirmişti. Bibi’nin diplomatik teamüllere aykırı şekilde davet edilmesine rağmen ziyaretini gerçekleştirmesine tepki olarak Obama hükümeti AIPAC’in dün başlayan kurultayına beklenilenden daha alt seviyede katılımda bulundu. Daha önce Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı John Kerry’in katılması beklenen AIPAC etkinliğinde her iki isim de yer almadı.

Bibi’ye Obama gibi Demokrat Parti içinden de ciddi tepkiler oldu. Ancak yarın Demokratların Netanyahu’nun konuşmasına nasıl bir tepki vereceği merak konusu. Netanyahu bugün yaptığı konuşmada Demokrat Partililerin yarın muhtemel tepkisini kırabilmek amacıyla zaman zaman alttan alan mesajlar verdi. İsrail Başbakanı, "Benim konuşmam Başkana karşı asla saygısızlık değil. Benim her ikisine de büyük saygım var’’ şeklinde konuştu.

Benyamin Netanyahu, "Konuştuğumuz gibi, İran rejimi İsrail’in varlığını tehdit etmekte. Ortadoğu ülkelerinde ve dünya genelinde terörü ihraç etmekte, geliştirmekte. Ve şimdi nükleer silah yapma kapasitesinde." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.