Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nazi savaş suçlusunun mahkemesi başladı

Almanya’nın Auschwitz toplama kampında görev yaptığı belirlenen 93 yaşındaki Oskar Gröning’in yargılanmasına başlandı. Zanlı hakkında eylemiyle Nazi rejimine ekonomik çıkar sağlamak ve sistematik katliama destek vermek suçlamasıyla...

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2015 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2015 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya’nın Auschwitz toplama kampında görev yaptığı belirlenen 93 yaşındaki Oskar Gröning’in yargılanmasına başlandı. Zanlı hakkında eylemiyle Nazi rejimine ekonomik çıkar sağlamak ve sistematik katliama destek vermek suçlamasıyla dava açılmıştı.

Lüneburg kentinde Eyalet Mahkemesinde görülen davada Gröning 300 bin kişinin ölümüne yardımcı olmaktan suçlanıyor. Savcılığın hazırladığı iddianamede Gröning’in ana görevlerinden birinin de, “Toplama kampına sevk edilen mahkûmların üzerlerinde nakit paraların kaydını tutarak, Berlin'deki SS (Schutstaffel-Koruma Timi) Ekonomi ve İdare Karargâhı'na yollamak olduğu” yer alıyor.

İlk duruşmada "Ahlaki olarak kendimi suçlu hissetmiyorum." diyen Gröning mahkeme heyetine, "Af diliyorum. Ancak cezai sorumluluk olup olmadığına siz karar vereceksiniz." dedi. Gröning’in Lüneburg’da bir köyde yaşadığı için bu kentte görülen dava, dünyanın dört bir tarafından büyük ilgi gösterilmesi üzerine daha büyük salonu olan Ritterakademie’ye alındı.

Nazi dönemine ait en büyük davalardan bir olarak bakılan Gröning’in davasına basın yoğun ilgi gösteriyor. Davaya ayrıca Auschwitz'den sağ kurtulmayı başaran ve soykırım kurbanlarının yakınları, Kanada, ABD, Macaristan gibi farklı ülkelerden 67 kişi müdahil olarak katılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.