Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Müslümanların bayram günlerinde resmi tatil konuşulabilir'

Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann Müslümanlar için müstakil resmi tatil günlerinin kabulünü tartışabileceklerini söylediRottenburg Katolik Akademisi’nin düzenlediği ‘Din Özgürlüğü’ konulu sempozyumda...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann Müslümanlar için müstakil resmi tatil günlerinin kabulünü tartışabileceklerini söyledi

Rottenburg Katolik Akademisi’nin düzenlediği ‘Din Özgürlüğü’ konulu sempozyumda konuşan , Winfried Kretschmann, Müslümanlara bayram tatili konusunda toplumda bir anlayış yenilenmesine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Kretschmann, her küçük dini cemaatin kendine has tatil günü talebinin bunun dışında olduğunu da ekledi.

Programın bir diğer konuşmacısı olan AB Yeşiller milletvekili Sven Giegold da Müslüman kuruluşların mücadeleler sonunda haklarını elde etme yolunda olduklarını ifade etti. Milletvekili, tüm azınlıklara aynı haklara sahip olacakları imkânların sağlanması gerektiğini söyledi.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek ise azınlıkların dini inançları bakımından hep ihmal edildiklerini belirtti. Özellikle siyasetin farklı dinlere karşı yaklaşımının aynı seviye ve yakınlıkta olmayışının toplumda azınlıkların dinlerine karşı önyargıları körüklendiğini kaydeden Mazyek, bu sıkıntıları gidermek amacıyla devletin İslam’ı ve diğer dinleri tanımasının sadece fayda sağlayacağını dile getirdi. İslami kuruluşların kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiği birçok etkinlikle halka açıldığını, hutbe ve vaazların yaklaşık yüzde 70’inin Almanca vererek kendilerine düşen görevleri yerine getirdiğini hatırlatan Mazyek, ortak çalışmaların önemine değindi.

Mazyek dinin bir devlet için ne zaman sorun olabileceği sorusuna şöyle cevap verdi: “Din şahısların kendi çıkarları için alet edilir ve saptırılırsa devlet için bir sorun olur ve anında müdahale kaçınılmazdır. Ancak sadece dini, toplumdaki problemlere kaynak olarak görmek ise büyük suçtur. Burada ideolojilerin mercek altına alınması gerekir.”

Programın bir diğer konuğu olan Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi, dinlere sempatiyle bakmadığını ancak anayasal özgürlüklerinin sağlanmasından yana olduğunu dile getirdi. Gysi kamuoyunda bir mesele tartışıldığında bilhassa medyanın gerekli irdelemeyi yapmadan konuyu servis etmesinin ırkçılığı körüklediğini hatırlattı.

Sempozyumda dinin medyadaki konumu da ele alındı. ZDF Genel Yayın Yönetmeni Peter Frey ise dinin medyadaki konumuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Frey, dini meselelerin daha çok sorunlar olduğunda medyada yer almasından yakındı. Buna örnek olarak son günlerde gündemi meşgul eden Limburg Başpiskoposu Tebartz-van Elst’in harcamalarını gösteren Frey, bir meselenin tek taraflı çözülmesinin mümkün olmadığını, çeşitliliğin en önemli şartın çözüm için her kesimin katılımının garanti altına alınması olduğunu dile getirdi.

Giordano Bruno Vakfı )Başkanı Michael Schmidt-Salomon ise medyanın genel olarak tüm meselelerde olduğu gibi din konusunda da çok şeyi çarpıtabildiğini dile getirdi. Salomon, bu tür problemlerin önünün eğitimle alınabileceğini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.