Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhalifler, barış görüşmeleri için Esed’in çekileceği taahhüdünü istiyor

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen 11 ülke, Suriye muhalefetini Cenevre Konferansı’na katılma konusunda ikna edemedi. Muhalifler, görüşme sürecinde Beşşar Esed’in iktidarı bırakmasını istiyor. Fakat Esed 2014 seçimlerinde...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen 11 ülke, Suriye muhalefetini Cenevre Konferansı’na katılma konusunda ikna edemedi. Muhalifler, görüşme sürecinde Beşşar Esed’in iktidarı bırakmasını istiyor. Fakat Esed 2014 seçimlerinde aday olabileceğini belirtiyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Cerba, Esed’e halkın kanını dökmeye devam etmek için zaman kazandırmaya niyetli olmadıklarını ifade etti. Cerba, Esed’in çekileceğinin taahhüt edilmemesi durumunda Cenevre’deki görüşmelerde yer almayacaklarını vurguladı.

Toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, muhaliflerin 2. Cenevre Konferansı’na katılmasının hayati önemi haiz olduğunu söyledi. Tüm tarafları aynı masa etrafında toplamak için çabaladıklarını dile getiren Hague, Beşar Esed’in geçiş hükümetinde rol alamayacağını ifade etti. Fakat bu konuda Rusya ve Çin’in de ikna edilmesi gerekecek.

Görüşmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre Konferansı'na katılmak için bazı çekincelerinin giderilmesini beklediğini söyledi. Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerin Cenevre toplantısına katılmasına ilişkin sorulan bir soruya, "Suriye Ulusal Koalisyonu'nun haklı kaygıları vardı ve bu kaygıları da biz de burada dile getirdik. Bu kaygıların karşılanması sonrasında Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre süreciyle ilgili bazı rezervleri ortadan kalktı diyebiliriz." diye cevapladı. Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin garanti vermesi durumunda Cenevre'ye katılmaya yeşil ışık yaktığını ifade etti. Bu çekinceler arasında Esed’in iktidarı bırakması da yer alıyor.

SUUDİ ARABİSTAN, ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ KESİYOR

Öte yandan Suudi Arabistan İstihbarat Şefi Prens Bender bin Sultan, Washington yönetiminin İran ve Suriye politikaları sebebiyle bu ülkeyle Suriye meselesinde işbirliğini keseceklerini söyledi.

Suudi Arabistan’ın, Suriye’ye askeri müdahalenin gerçekleşmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suudi yetkililerle görüştüğünü ve onlarla aynı yolda ilerleyeceklerine inandığını dile getirdi. Dün Fransa’da Suudi mevkidaşı Suud el Faysal’la İran meselesini ele alan Kerry, Tahran’ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceklerini söylediğini aktardı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.