Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moskova’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşku ile kutlandı

Rusya’nın başkenti Moskova’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Türkiye Moskova Büyükelçiliği tarafından Moskova’nın merkezinde Swiss Otel’de gerçekleşen kutlamaya Rusya’da yaşayan Türk toplumu, yabancı büyükelçilik...

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 00:57
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 00:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Moskova’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşku ile kutlandı
Rusya’nın başkenti Moskova’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Türkiye Moskova Büyükelçiliği tarafından Moskova’nın merkezinde Swiss Otel’de gerçekleşen kutlamaya Rusya’da yaşayan Türk toplumu, yabancı büyükelçilik çalışanları ve Rus halkından yüzlerce misafir katıldı.

Kutlamada Büyükelçi Ümit Yardım, Elçi-Müsteşarı Gökhan Turan, Rusya Dışişleri Bakan eski Yardımcısı, Ortadoğu uzmanı Aleksandr Saltanov, Rusya Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom) Türkiye'de nükleer santral kuracak şirketi Akkuyu NGS A.Ş Operasyon Müdürü Oleg Titov, ünlü Rus siyasi uzmanlar Vladimir Yevseyev ve Sergey Markov, Türk diplomat, Türk ve Rus iş adamları hazır bulundu.

Moskova’da göreve yeni başlayan Büyükelçi Yardım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajını okudu. Erdoğan mesajında, Türkiye’nin dünyada barışı, dayanışmayı, adalet ve refahı savunduğunu, her ülkenin toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuka saygılı olduğu, insan hak ve özgürlüklerini her şeyin üzerinde tutan bir dış politika anlayışına sahip olduğuna değindi.

BÜYÜKELÇİ: CUMHURİYET’İN 100 YILLARA ULAŞMASINI DİLİYORUZ!

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel konuşan Büyükelçi Yardım, “Cumhuriyetin 91.yıldönümü bizim için çok büyük anlam ifade ediyor. Bu konudaki düşüncelerimi, Türkiye’nin 91 yılda nerden nereye geldiğini geçenlerde Rus Ria Novosti haber ajansında detaylı şekilde gazetecilerle paylaştım. Tabii hepimiz mutluyuz, gururluyuz, onurluyuz. Biraz önce sayın Cumhurbaşkanımızın mesajını misafirlerimizle, burada olan ve olmayan herkesle paylaştık. İnşallah nice 10 yılların artmasını, 100 yıllara ulaşmasını diliyorum. Herkese selamlar sevgiler!” dedi.

Rosatom Akkuyu NGS A.Ş Operasyon Müdürü Titov da yaptığı değerlendirmede, “Türk halkını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bayramını kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

RUS TÜRKOLOG: HEPİMİZ İÇİN ÇOK ŞANLI GÜN!

29 Ekim’in kendileri için de bayram olduğuna değinen ünlü Rus Türkolog Prof. Dr. Dmitri Vasiyev, “Bu çok şanlı günde Türkiye Büyükelçiliği’nde karşılaşıyoruz ve bizim için de bayram oluyor. Çünkü biz daima hatırlıyoruz ki bu gibi olaylar nasıl yaşanıyordu ve karşılıklı tarihimiz için çok önemli olaylar vardı. Hem Mustafa Kemal Atatürk’ün hem de Rus hükümetinin tarihinde her zaman kalacak. Çok seviniyorum ki bu zor durumlarda ikili ilişkilerimiz aynı dostluk temelinde kalıyor ve umut ediyorum ki hiç bir fırtına bunu bozmaz. Bölgesel sorunların çözümüne biz Türkologlar katkı sağlıyoruz. Benim yakın zamanda Türkiye’de Kırım tarihiyle ilgili kitabım yayınlanacak. Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü uzmanları bu olaylarda tarafta kalmıyor, sorunların çözümü için bilgilerini kullanmaya çalışıyorlar. Umut ediyorum ki ikili ilişkiler daha iyi olacak ve hiç bir engel bunu etkilemeyecek. Ülkelerimiz tarihi sınavlardan başarıyla çıktı.” ifadelerini kullandı.

MADEN KAZASI NEDENİ İLE BURUK BAYRAM YAŞIYORUZ

Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı ise “Öncelikle halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nın 91.yıldönümü kutluyorum. Hayırlı olmasını diliyorum. Maalesef Karaman’da yaşadığımız maden kazası içimizi burktu. Buruk bir bayram yaşamamıza neden oldu. Ama burada Türk iş dünyası ve her kesin bir arada olması, bayramlaşması ve bir birini görmesi güzel bir hadise. Dolayısıyla anlamlı buluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan da şunları söyledi: “Cumhuriyet zaten hoşgörü, demokrasi, özgürlük demek. Hepsinin içinde harmanlandığı birlikte bir çok milletin, bir çok dinin o çatı altında beraber yaşadığı bir yönetim şekli. Bir de Türkiye Cumhuriyeti’nin özel bir durumu var: İslam ülkelerine örnek bir ülke. Bugün burada toplanmamız ve tüm ülkelerin bir arada olması da ayrı bir keyif ve mutluluk.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.