Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moskova Helal Fuarı’na tüm sektörlerden yoğun ilgi

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Uluslararası Helal Fuarı’na farklı sektörlerden yüzlerce firma katıldı. Rusya Müftüler Konseyi’nin katkıları ile Crocus Expo’da gerçekleşen fuara vatandaşlar da büyük...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2015 01:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2015 01:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Moskova Helal Fuarı’na tüm sektörlerden yoğun ilgi
Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Uluslararası Helal Fuarı’na farklı sektörlerden yüzlerce firma katıldı. Rusya Müftüler Konseyi’nin katkıları ile Crocus Expo’da gerçekleşen fuara vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Fuara; helal gıda ürünlerinin yanı sıra turizm firmaları, çeşitli hizmet sektör temsilcileri, giyim, eczacılık, sigorta, İslami bankacılık ve helal sertifikasyonu alanında faaliyet gösteren firmalar katıldı. Fuarda Rus firmalarının dışında Türkiye, Afganistan, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Malezya ve başka ülkelerden de ilgili firmalar yer aldı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) Konuşan Rusya Gıda Sanayisi Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Tatyana Savenkova, “Daha önceleri Helal Fuarı organizatörleri ile sürekli temas halindeyiz. Bu sefer katılmaya karar verdim. Ben olaya bilimsel açıdan bakıyorum. Eskiden sadece et ürünleri konusunda helal ürünlerden bahsedildiğini düşünüyordum. Ama bugün fuarı geziyorum, farklı sektörleri de görüyorum. İlk izlenim şu: Ürünlerin sağlıklı olduğu. Rusya’da helal ürün piyasasının büyük potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Değerlendirmemiz lazım.” dedi.

Fuarın organizatörlerinden Rusya Uluslararası Helal Sertifikasyonu ve Standartları Merkezi Başkan Yardımcısı Samat Sadıkov, “Rusya Müftüler Konseyi’ne bağlı olarak kurum bu yıl Helal Fuarı’nın altıncısını yapıyoruz. Her yıl giderek firma ve ülke sayısı artıyor. 20 ülkeden fazla ülkeden gelen firmalar var. Rusya’da helal sektörü gelişiyor. Türkiye ile iyi işbirliği içerisindeyiz. Bazı işbirliği sözleşmeleri imzaladık. Türkiye’de helal sektörü konulu etkinlik ve forumlara sık sık katılıyoruz. Türkiye helal sertifikasyonu ve standartları bakımından lider durumunda. Türkiye tecrübesi bizim için önemli.” şeklinde konuştu.

Rusya’da helal kırmız et üretiminin öncülerinden Çalkan Grup'a ait Ekol Pazarlama Müdürü Kahraman Şabanov ise “Tüm ürünlerimiz burada. Et ve şarküter ürünlerimiz. Sucuk, pastırma, salam, sosis ve diğer et ürünleri. Ekol olarak Rusya’da helal sektörünün büyümesine her zaman destek olduk. Rusya’da reklam ve fuar gibi çalışmalarda öncü olmaya çalıştık. Standımıza ilgi artıyor. Ürünlerimiz kalite, lezzet ve hijyenle öne çıkıyor. Rusya vatandaşları helal ürünlere büyük ilgi duyuyor. Ekol helal et üretiminde ilk sırada. Şarküterde de ilk sıraya çıkmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Moskova’ya 1992’de geldiğini anlatan Evromid şirketi sahibi Türk iş adamı Muhammed Elbeyli de şunları söyledi: “2004 yılında helal tavuk üzerine kendi şirketimizi kurduk. Helal tavuk kesimle ilgileniyoruz. Ürünlerini Rusya’da dağıtımını yapıyoruz. 2005 yılında üretime başladık. 1 yıl helal sertifika alımıyla uğraştık. Yılda helal tavuk olarak 7 bin ton satıyoruz. Tavuğu fabrikadan teslim alıyoruz, ayrıca fabrikanın Moskova temsilcisiyiz. Mağazalara dağıtıyoruz. Büyük marketlere girmeye hazırlanıyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.